Het was een bijzonder leerzame middag. Hieronder sommen we een aantal zaken op die aan de orde kwamen.
- Op dit moment zijn er alleen normen voor stikstof en fosfor in het water dat de RWZI's lozen op het oppervlaktewater. Dankzij moderne methoden en dankzij bijmengen met water uit de buffers lukt het in Weert nog om aan de huidige normen te voldoen voordat het zorgenaamde effluent de Zuid-Willemsvaart in gaat.
- Vanaf 2027 komen er met de Kaderrichtlijn Water veel scherpere normen, niet alleen voor stikstof en fosfor, maar ook voor chemisch zuurstofverbruik, biologisch zuurstofverbruik en onopgeloste bestanddelen.
- Er komen enorme hoeveelheden medicijnresten in de zee terecht omdat bijvoorbeeld rontgencontrastvloeistof en chemokuren heel slecht afbreekbaar zijn. In Maastricht Universitair Medisch Centrum loopt een pilotproject waarbij ontlasting van patienten die deze stoffen nodig hebben wordt afgevangen en deze stoffen dus niet meer in het leefmilieu terechtkomen.
- Voor grote bedrijven is vergunningverlening, toezich en handhaving goed geregeld. Bij kleine bedrijven is dit vaak slechter geregeld. Het een gemeentelijke verantwoordelijkheid om bij te houden wat er aan stoffen wordt ingekocht en wat er vervolgens met die stoffen gebeurt. Vaak tellen bij gemeenten ook andere belangen mee, dan enkel die van het milieu,
- Gemeenten zijn ook verantwoordelijk voor de grondwaterkwaliteit onder landbouwgrond, maar vaak weten ze dat niet eens. In dit grondwater zijn de stikstof en fosforconcentraties in de Peelregio veel te hoog doordat er jarenlang meer mest is uitgereden dan er verwerkt kan worden door de planten, dieren en schimmels in de landbouwgrond.
- Riooloverstarten blijven nodig omdat je nooit kunt garanderen dat het riool bij piekbuien al het oppervlaktewater kan afvoeren. Troostende gedachte is dat het rioolwater op zulke momenten wel sterk verdund is. Uiteraard kan er nog wel heel gedaan worden om te zorgen dat er bij piekbuien minder water in het riool komt. Door tegels te wippen en zo planten, dieren en schimmels hun werk te laten doen, kan de bodem veel meer water opnemen en wordt het riool ontlast.
Hieronder tref je de presentatie aan die we na afoop kregen toegestuurd.