Nationale Parken zijn de Rembrandts van de Nederlandse natuur. Zo ook de Groote Peel. Sinds 2018 is men bezig met transitie van de nationale parken. Er was een forse subsidie beschikbaar voor een transitie tot Nationaal Park de Peelvenen, maar deze heeft de gemeente Nederweert wegens onvoldoende activiteit moeten teruggeven. Tot 2024 is er geld beschikbaar om de transitie tot Nationaal Park de Groote Peel Nieuwe Stijl alsnog in orde te maken. Vanuit Brabant is er nu een stichting opgericht die het hopelijk wel voor elkaar gaat krijgen om deze transitie tot een goed einde te brengen.   

Vervolgens kregen de aanwezigen uitleg van de provincie Limburg over het Limburgs Programma Landelijk Gebied. Bovenop de landelijk vastgestelde doelen heeft Provinciale Staten in Limburg vier extra doelen toegevoegd. Voor 1 juli moet het programma worden ingediend bij het Rijk om in aanmerking te komen voor Transitiegelden op het platteland voor natuur, water en klimaat. In vier deelgebieden gaat men samen met partners informatie ophalen; er zullen generieke en gebiedsspecifieke maatregelen worden geformuleerd. 

Voor de Peelgemeenten geldt dat er in 2030 30% extra areaal voor natuur en natuurbeheer nodig is. Daarnaast 50% stikstofreductie in 2030/2035 ten opzichte van 2018. Het Nationaal Natuurnetwerk (NNN) moet worden voltooid. Dit houdt een bosopgave van 400 ha in binnen het NNN en 950 ha buiten het NNN. Verder moet er gewerkt worden aan peilverhoging en vernatting. Ook moet er in 2050 10% groenblauwe dooradering zijn gerealiseerd.

Niet alleen waterkwantiteit is van belang, ook waterkwaliteit. Op 3 april kondigde het RIVM aan dat de  we al in 2030 een tekort aan drinkwater zullen hebben als we zo doorgaan als we nu bezig zijn.

De volledige presentatie over het Limburgs Programma Landelijk Gebied vind je hieronder.