1. CULTUREEL ERFGOED
De kracht van Nederweert ligt niet alleen in de prachtige natuur, maar ook in de interesses, creativiteit en talenten van al onze inwoners. Nederweert kent vele actieve verenigingen en is trots op bijvoorbeeld de Moulin Blues en het openluchtmuseum Eynderhoof.
GroenLinks vindt het van het grootste belang dat de gemeente Nederweert de zorg voor de bescherming van het cultureel erfgoed in onze gemeente zowel in beleid als uitvoering op een hoger plan brengt. Het gaat daarbij om zowel materieel als immaterieel erfgoed.
GroenLinks streeft ernaar om een regionaal archief-, cultuur- en informatiecentrum op te zetten, bijvoorbeeld in samenwerking met de gemeente Weert.
2. JONGEREN EN NIEUWKOMERS
GroenLinks wil de regio aantrekkelijker maken voor jongeren, zodat zij volop mogelijkheden krijgen om hier een mooie toekomst op te bouwen.
Ook ziet Groenlinks veel verbetermogelijkheden voor een succesvolle integratie van statushouders en arbeidsmigranten in onze steeds complexer wordende samenleving. Actief beleid van de gemeente biedt nieuwkomers veel betere kansen op een geslaagde inburgering.
GroenLinks daagt iedereen uit om mee te denken en ideeën te ontwikkelen. Samen maken we deze regio!
3. MEER WELZIJN EN WELVAART
Om te genieten van kunst en cultuur komen mensen samen. Verhalen en ervaringen worden gedeeld en op deze manier wordt bijgedragen aan het Bruto Nationaal Geluk! Om je eigen identiteit volledig te kunnen ontwikkelen moeten je, liefst zo vroeg mogelijk, kennismaken met kunst & cultuur. De kunst & cultuursector heeft een belangrijke bijdrage aan de economie. Het maakt de leefbaarheid van de omgeving aantrekkelijker en zorgt voor een actief gebruik van die omgeving, waardoor ook andere sectoren profiteren.
Door onderwijs moet iedereen, geen leerling uitgesloten, de kans krijgen om in contact te komen met kunst en cultuur en zich hiermee te vormen en te ontplooien. Kunst plaatst ervaringen, gevoelens, gedachten en ideeën in een ander perspectief. Kunst kan een verbeelding zijn van bijvoorbeeld een emotie of kan een reactie zijn op een politiek of maatschappelijk kwestie. Kunstenaars zijn in staat compleet andere of nieuwe werkelijkheden te scheppen. Door kunst- en cultuur(geschiedenis) leren leerlingen zichzelf, de omgeving, de maatschappij en de wereld te ontdekken en begrijpen. In een cultureel diverse samenleving is het van belang dat leerlingen elkaars cultuur leren kennen en zich daartoe weten te verhouden en daarover met elkaar communiceren. Leerlingen leren door, met en over kunst en cultuur.
GroenLinks ziet dat de beloning voor kunstenaars en cultuurmakers vaak niet in verhouding staat tot het werk dat zij verrichten en de waarde die zij hebben voor de samenleving. GroenLinks wil dat er alleen nog geïnvesteerd wordt in organisaties die zich aan de Fair Practice Code houden en het Fair Pay principe invoeren. Niet alleen op papier, daadwerkelijk in de praktijk! We willen daarvoor het cultuurbudget verhogen. Ook medefinanciers wordt gevraagd zich aan de code te houden. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door bij lokale kunst- en cultuuropdrachten een eerlijke beloning te betalen.
4. SPORT EN BEWEGEN
Sportverenigingen dragen niet alleen bij aan het gezond bewegen, ze zorgen ook voor ontmoeting. GroenLinks wil ook de verbinding tussen sport en sociale vraagstukken zoeken. Mensen met een beperking of met beperkte financiële middelen moeten ook kunnen sporten. GroenLinks kiest ervoor om focus te leggen op breedtesport.
GroenLinks pleit voor een transparante begroting. Een groot gedeelte van het budget zit vaak in gebouwen. Voor GroenLinks geldt: meer geld voor sporten en bewegen en minder voor gebouwen. Sportfaciliteiten kunnen vaak gedeeld worden met andere verenigingen of beschikbaar gemaakt worden voor aanvullende activiteiten.
5. INITIATIEF JUICHEN WE TOE
GroenLinks zet zich in voor een gemeente waar in elke wijk of dorp op elk gebied nieuwe initiatieven opbloeien. Initiatieven die wellicht niet financieel maar wel op andere manieren gefaciliteerd worden door de gemeenten. Zo kan leegstand van gebouwen als katalysator fungeren om groene, sociale of culturele initiatieven van de grond te krijgen.
GroenLinks wil alles op alles zetten om mensen uit hun isolement te halen. Gezond leven, lokale seizoensgebonden groenten en fruit telen, samen koken, samen eten en samen bewegen is goed voor iedereen. Gezamenlijke moestuinen, volkstuintjes, taalmaatjes, zorgcoöperaties, wooncoöperaties, deelnetwerken van kleding, speelgoed en meubilair, samen sporten, een wandeling maken, of met de buurt een bermbeschermingsproject starten voor biodiversiteit en tegen zwerfafval, GroenLinks juicht initiatief van harte toe.
GroenLinks wil kunst & cultuur ook vaker inzetten in het Sociaal Domein. Gezamenlijke betrokkenheid en mogelijkheid tot participatie speelt vaak een grote rol in community art. Denk hierbij aan het stimuleren van sociale cohesie en leefbaarheid in dorp of wijk, het bevorderen van mentale gezondheid en zelfvertrouwen, het bestrijden van eenzaamheid, zingeving en het (opnieuw) verbinding maken met de maatschappij. GroenLinks zet in op het versterken en verbinden van betrokken partijen en het transparanter en toegankelijker maken van financiering.
GroenLinks is voorstander van een Right To Challenge waarbij initiatiefnemers de gemeente uitdagen als zij bepaalde taken slimmer of goedkoper kunnen uitvoeren. Deze initiatieven volgen zelden de structuren van de gemeente. En dat is net wat het zo interessant maakt. De gemeente zal dan ook buiten de financiële en organisatorische kaders moeten denken om deze initiatieven mogelijk te maken.
6. DIVERSITEIT KLEURT ONS LEVEN
GroenLinks staat voor een regio waar diversiteit gevierd wordt. Niet je afkomst, sekse of geaardheid telt, maar wie je als persoon bent en wat je doet. Discriminatie, pesten, geweld en uitsluiting passen hier niet bij. Vooroordelen bestrijd je door het gesprek aan te gaan. GroenLinks werkt samen met organisaties die bijdragen aan een actieve, open, solidaire samenleving. Hiervoor komt ook aandacht op scholen, bij verenigingen en bij bedrijven. GroenLinks vindt het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in Nederweert.
GroenLinks wil dat de gemeente actief en structureel beleid voert tegen elke vorm van discriminatie. De gemeente ondersteunt lokale initiatieven en stelt hiervoor structureel middelen ter beschikking. De gemeente Nederweert zoekt aansluiting met regenboogstad Weert. Samen met Weert wordt een diversiteitsraad opgericht die signaleert en de gemeente adviseert op het gebied van diversiteit en emancipatie. In haar communicatie naar haar burgers gebruikt de gemeente genderneutrale taal, zodat iedere inwoner zich aangesproken voelt.
GroenLinks zet vol in op de uitvoering van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Gemeentelijke gebouwen, voorzieningen en (digitale) informatie maken we toegankelijker en bereikbaar voor mensen met een lichamelijke, zintuigelijke, mentale en/of verstandelijke beperking. We hebben speciale aandacht voor kinderen met een beperking; zij moeten in de buurt naar school en speeltuinen kunnen. Paden en oversteekplaatsen zijn breed en veilig. Blinden en slechtzienden kunnen zich veilig verplaatsen. Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn voldoende zit- en rustmogelijkheden. In het centrum zijn voldoende openbare toiletvoorzieningen. In het centrum is altijd voldoende parkeerruimte voor minder validen.