1. MEER PASSENDE WONINGEN

GroenLinks wil veel meer betaalbare woningen bouwen. Er is een tekort aan sociale huur- en sociale koopwoningen voor starters en eenpersoonshuishoudens.

Daarnaast wil GroenLinks de huidige voorraad woningen veel creatiever en slimmer benutten, bijvoorbeeld via het splitsen van woningen en het aantrekkelijker maken van doorstroming. Ook leggen we de rode loper uit voor iedereen met alternatieve woonidealen en creatieve oplossingen voor het tekort aan woningen, zoals coöperaties.

Slim bouwen doen we energieneutraal en zoveel mogelijk circulair en klimaat adaptief. De ruimte daarvoor zoeken we zoveel mogelijk binnen de huidige gebouwde omgeving. Hierdoor sparen we de groene ruimte en biodiversiteit, geven we de bestaande gebouwde omgeving een ‘boost’ en dragen we bij aan gezonde mobiliteit zoals wandelen, fietsen en openbaar vervoer.
 

2. BETAALBARE HUISVESTING

Woningen zijn geen handelswaar. Daarom voert GroenLinks een zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding in voor nieuwe koopwoningen, waarbij het niet wordt toegestaan om nieuwbouwwoningen op te kopen voor verhuur, of om deze direct weer voor een hogere prijs door te verkopen.

Alle nieuwbouw bestaat uit minimaal 35% sociale huurwoningen en minimaal 30% woningen uit het middensegment (koop en huur). Op deze manier breiden we het aantal woningen voor starters, senioren, minima en mensen met een middeninkomen uit en komt de woningvoorraad beter in balans.

We pakken het uitbuiten van huurders aan. Voor het verhuren van een woning of kamer is een verhuurdersvergunning verplicht. Wie huurders uitbuit, niet zorgt voor fatsoenlijke woonomstandigheden of discrimineert bij het toelaten van huurders, verliest zijn of haar vergunning.

We stellen een huurplafond en een maximale huurstijging in voor nieuwe huurwoningen in de vrije sector. Het huurplafond wordt gekoppeld aan een bepaald aantal vierkante meters, om te voorkomen dat de lagere maximale huurprijs leidt tot kleinere woningen.
 

3. IEDERE BUURT TELT

Wonen moet bijdragen aan ontmoeting, begrip voor de ander en een meer rechtvaardige, solidaire samenleving. GroenLinks bouwt daarom aan mooie en gemengde buurten. Buurten die prettig leefbaar, veilig en goed bereikbaar zijn, met voldoende groen, speelruimte en met goed bereikbare voorzieningen. Wonen mag niemand uitsluiten of uitbuiten. Discriminatie bij het toewijzen van woningen is uit den boze. Iedereen moet in elke buurt veilig en prettig kunnen wonen.

GroenLinks is voorstander van gemengde wijken en dorpen. GroenLinks wil een huisvestingsbeleid waarbij niet alleen dure koopwoningen gebouwd worden maar ook veel kleine, betaalbare, duurzame en alternatieve woonoplossingen worden gecreëerd. We maken het mogelijk voor corporaties en marktpartijen om locaties te ruilen, zodat corporaties kunnen bouwen in buurten waar marktpartijen domineren en nauwelijks sociale huur is, en andersom.

Veel kleine dorpskernen kampen met een tekort aan starterswoningen, waardoor jongeren na hun opleiding vertrekken en de dorpskern vergrijst en leegloopt. We maken het voor ouderen aantrekkelijker om door te stromen naar een beter passende woning in de eigen buurt. Hierdoor verbetert de woonsituatie van ouderen én komen er meer grotere woningen beschikbaar voor gezinnen en starters. Cruciaal is dat ouderen hierbij voor hun nieuwe, kleinere, woning niet méér, maar juist minder huur gaan betalen.
 

4. ALTERNATIEVE WOONVORMEN

GroenLinks stimuleert alternatieve woonvormen zoals coöperaties, woonzorgclusters en woongroepen. Het kan gaan om woonvormen waarin ‘leunende’ en ‘steunende’ bewoners samenwonen, voorzieningen delen en gezamenlijk het beheer voeren van het woonproject. Denk bijvoorbeeld aan mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang of beschermd wonen, jonge statushouders, ouderen met of zonder zorgvraag en gemotiveerde bewoners die worden geselecteerd op basis van hun motivatie om bij te dragen aan de buurt en de buren. Wooncoöperaties geven mensen meer zeggenschap over hun woonsituatie en kunnen een antwoord vormen op het tekort aan woningen voor bepaalde groepen, zoals starters.

De gemeente kan opdracht geven voor de bouw van flexwoningen op eigen grond, maar ook de bouw hiervan faciliteren op particuliere grond. Voorwaarde is wel dat bewoners na een aantal jaar doorstromen naar een permanente woning. Flexwoningen zijn tijdelijk op tenminste één van de volgende aspecten: de woning zelf, de bewoning (via een tijdelijk huurcontract) of het tijdelijk gebruik van de locatie. Het is van belang flexibele woningen niet alléén beschikbaar te stellen voor mensen met een zorgvraag, om stigmatisering te voorkomen. Bewoners van tijdelijke woningen krijgen een volwaardig huurcontract en stromen na een paar jaar door.
 

5. ZORG EN HUISVESTING

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van kwetsbare mensen, zoals mensen met verslavings- en GGZ-problematiek. GroenLinks vindt het belangrijk om de zorg ‘dichtbij’ te organiseren, dit kan door huisvesting anders in te richten en buren, wijkteams en huisartsen nauwer te laten samenwerken zodat mensen zonder directe familie in de buurt niet aan hun lot worden overgelaten.

Mensen met een zorgvraag die samen een woongroep willen vormen, moeten daarvoor letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgen. In een woongroep houden mensen optimale zeggenschap over hoe zij hun zorg- en woonomgeving willen inrichten. De gemeente denkt mee over mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.
 

6. BEPERKTE UITBREIDING VAN BEBOUWING

GroenLinks pleit voor een zuinig ruimtegebruik voor nieuwe bebouwing buiten de bebouwde omgeving van Nederweert. Inbreiding en extra groen kan iets toevoegen aan de huidige bebouwing; deze wordt aantrekkelijker dankzij herstructurering en nieuwbouw. Daarnaast worden openbaar vervoer en bestaande voorzieningen beter benut, waardoor het makkelijker wordt deze te behouden, te ontwikkelen en te verbeteren. Het verdichten van dorpen kan helpen om winkels, scholen en sportclubs in stand te houden.

Door het splitsen en aanpassen van bestaande woningen, beter gebruik van restruimte voor kleinschalige woonvormen, herstructurering en gebruik van vrijgekomen ruimte door kantoor- of bedrijfspanden die leegstaan of boeren die stoppen met hun bedrijf, kunnen we sneller die woningen toevoegen waaraan de komende decennia de grootste behoefte is: één- en tweepersoonswoningen, woningen voor starters en ouderen, en nieuwe woonvormen.
 

7. AUTOLUWE NIEUWBOUW

Bij nieuwbouw zet GroenLinks in op bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de fiets. Waar dat mogelijk en logisch is, verlagen we daarbij de parkeernorm. Op die manier dalen de kosten voor ontwikkelaars: ze hoeven minder te investeren in veelal onrendabele parkeerplaatsen. Het geld dat bespaard wordt door deze lagere investeringskosten kan ingezet worden voor het opzetten van een duurzaam mobiliteitsnetwerk met minder vervuilende auto’s.
 

8. HUISVESTING ARBEIDSMIGRANTEN

GroenLinks wil dat de gemeente een inclusief beleidsplan opstelt voor huisvesting van arbeidsmigranten. Uitgangspunt is hierbij dat arbeidsmigranten die zelf eisen stellen aan hun huisvesting veel beter integreren met hun omgeving. GroenLinks vindt dat bedrijven pas nieuwe arbeidsmigranten mogen aanstellen als er fatsoenlijke huisvesting voor hen beschikbaar is. We zetten in op menswaardige huisvesting met kwalitatief hoogwaardige logiesvoorzieningen en strikte afspraken met werkgevers/uitzendbedrijven. Door in een vroeg stadium met alle betrokkenen in gesprek te gaan, leidt de komst van arbeidsmigranten niet tot angst voor verdringing van lokale woningzoekenden of tot overlast maar tot een beter begrip voor elkaar.