1. OMGEVINGSBELEID

De leefomgeving, biodiversiteit, sociale opgaven en de toekomst van onze aarde zijn belangrijker dan economische groei. Maatschappelijke waarde en groen worden leidende principes in het lokale Omgevingsbeleid en bij gemeentelijke aanbestedingen. We gaan de ecologische waarde van onze landschappen en natuur herstellen door landschapsreconstructies. We zien de kanalenviersprong als hét verbindende element binnen de gemeentelijke groenblauwe structuur. We vergroten de biodiversiteit, beschermen dierenwelzijn en maken onze omgeving weerbaarder tegen klimaatverandering. Tegen extreme hitte, extreme droogte en wateroverlast tijdens hoosbuien. 

Alle inwoners hebben recht op ruimte voor groen, gezond water en gezonde lucht. GroenLinks wil een prominente plaats voor de fiets in het omgevingsbeleid. In overleg met de Dierenbescherming kunnen verkeersmaatregelen nodig zijn om dieren in het wild te beschermen. GroenLinks wil géén nieuwe gebouwen in het landschap die niet tot duurzame banen leiden en slechts ten koste gaan van groen en luchtkwaliteit. GroenLinks wil een landschapsinclusief omgevingsbeleid voeren, waarbij energie- en mobiliteitstransitie worden ingepast in het ruimtegebruik. Milieucriminaliteit wordt actief opgespoord en bestraft.
 

2. SCHONE LUCHT

Inwoners verdienen het om beschermd te worden tegen luchtverontreiniging en stankoverlast door wegverkeer, bedrijven en intensieve veehouderij.

De gemeente Nederweert heeft het schone lucht akkoord getekend. GroenLinks wil dat de Landelijke GGD-richtlijnen voor een schone lucht in Nederweert uitgangspunt worden. Er moeten structureel metingen verricht gaan worden aan de luchtkwaliteit in Nederweert. Niet alleen in alle woonkernen, maar ook in het buitengebied.
 

3. GEZONDE LANDBOUW

Productie van vlees en eieren voor de wereldhandel, die gepaard gaat met invoer van veevoer en kunstmest, met verontreiniging van onze bodem en lucht, om vlees en eieren vervolgens weer te exporteren is niet meer van deze tijd. GroenLinks maakt zich hard voor natuurinclusieve landbouw in onze regio.

Nederweert heeft een groot aantal woningen in het buitengebied. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw vormt een bedreiging voor de gezondheid van de bewoners en wordt – voor zover mogelijk - teruggebracht. Kleinschalige ontwikkelingen, die bijdragen aan de transitie in de landbouw worden gestimuleerd.

De gemeente voorkomt met behulp van haar omgevingsbeleid de vestiging of uitbreiding van vee-industrie binnen haar grenzen. Om natuurinclusieve landbouw te bevorderen wil GroenLinks een biodiversiteitsmonitor inzetten.

GroenLinks werkt samen met het waterschap en met de provincie om water beter vast te houden en de water- en bodemkwaliteit te verbeteren. Randen van bermen en sloten worden niet meer mee geploegd en er komen geen bestrijdingsmiddelen of stalafvoeren meer in terecht. We trekken geen percelen meer samen. Perceelafscheidingen – bijvoorbeeld in de vorm van heggen - zijn van groot belang voor de natuur.
 

4. MINDER VERVUILENDE AUTO’s

GroenLinks zet de omslag naar elektrisch vervoer en openbaar vervoer in de hoogste versnelling. GroenLinks wil onderzoeken wat de beste mogelijkheid is om mensen uit alle dorpskernen van de gemeenten Nederweert, Leudal en Cranendonck zónder eigen auto naar steden in de buurt te laten reizen. Vanuit Weert moeten betere openbaarvervoerverbindingen komen naar de rest van Nederland en naar België en Duitsland. GroenLinks wil dat iedereen toegang krijgt tot duurzaam vervoer, ook wie weinig te besteden heeft.

Online verkoop is booming. In plaats van bestelbussen naar talloze adressen te laten rijden, pleit GroenLinks voor centrale afhaalpunten per wijk of dorp. Ook stimuleert GroenLinks elektrisch deelvervoer door middel van elektrische deelfietsen als elektrische deelauto’s. Bewoners krijgen de mogelijkheid om autoparkeerplekken in hun wijk of dorp om te zetten naar fietsparkeerplekken, rekening houdend met ecologische waarden.

GroenLinks investeert in de fietsinfrastructuur in de wijde omgeving. Er komen snelfietspaden die alle wijken en dorpskernen met de belangrijkste voorzieningen verbinden. De gemeente zorgt voor aanleg en onderhoud van fietspaden voor dagelijks en recreatief verkeer. Het hoofdnetwerk voor de fiets moet op orde zijn en ontbrekende schakels worden toegevoegd.
 

5. VOORKOMEN VAN HITTESTRESS

Klimaatadaptieve maatregelen zoals vergroening, groene daken, regenpijpafkoppeling etc. worden met voorrang toegepast rondom zorginstellingen, ziekenhuizen, basisscholen, verpleeghuizen, seniorenflats en andere plaatsen waar jonge of kwetsbaardere mensen samenzijn.

Behalve subsidies voor het afkoppelen van regenwater, het aanleggen van groene daken en het isoleren van woningen, wil GroenLinks ook subsidies invoeren voor mensen die tegels vervangen door groen. Nederweert wordt actief in operatie Steenbreek.

Als de gemeente de openbare ruimte aanpast door bijvoorbeeld een speelpark aan te leggen of met het riool aan de slag te gaan, levert dit méér groen, biodiversiteit en klimaatbestendigheid op. GroenLinks wil samen met bewoners kijken waar verbetermogelijkheden zijn voor groen. Groen dat door bewoners samen wordt aangelegd geeft meer verbinding in een wijk of dorp. GroenLinks wil dat elke verdere verharding in het buitengebied op instemming kan rekenen van omwonenden.

GroenLinks wil dat de daken die we hebben goed worden gebruikt. Voor ontwikkelaars die bouwprojecten willen aangaan in onze gemeente geldt het groen, tenzij-principe: zij moeten aangeven waarom er géén groene daken of andere klimaat-adaptieve maatregelen mogelijk zijn, in plaats van andersom.
 

6. GEZONDE REGIO VOOR MENS EN DIER

GroenLinks kiest voor oplossingen waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van mens en dier. Geluidsoverlast van vliegverkeer, motoren, landbouw- en vrachtverkeer moet verminderen. Zeker bij stiltegebieden. We beoordelen het gebruik van straatverlichting op veiligheid én op mogelijke lichtvervuiling. Overlast door vuurwerk proberen we zoveel mogelijk te beperken. Preventie van plaagdieren kan worden bereikt door goede publieksvoorlichting en communicatie.

De gemeente informeert burgers over het belang van het chippen van katten en ondersteunt chipacties. De gemeente biedt financiële ondersteuning bij de TNR-methode (vangen, castreren/steriliseren en vrijlaten) in het kader van haar wettelijke taak ten aanzien van zwerfkatten.

De gemeente stelt voor het organiseren van evenementen met dieren, zoals levende kerststallen, aanvullende voorwaarden ten aanzien van dierenwelzijn en algemene veiligheid.

De gemeente maakt goede afspraken met dierenasielen en ambulancediensten over de opvang van dieren en verstrekt een kostendekkende vergoeding. De gemeente ziet toe op afspraken tussen hulpdiensten en dierenasielen over de opvang van huisdieren bij bijzondere omstandigheden van de eigenaar. De gemeente voorziet de dierenambulance in de benodigde parkeervergunningen.

GroenLinks wil de ecologische crisis in het buitengebied bezweren. Hiervoor zijn op de eerste plaats groenblauwe bufferzones om de drie Natura2000 gebieden in onze gemeente nodig. Daarnaast moeten alle natuurgebieden met elkaar verbonden worden door bermen met stekelstruweel en sloten, beken en kanalen. Een tiende van het landelijk gebied zou in 2030 volgens de Europese richtlijn deze functie moeten krijgen, met een hoge diversiteit aan soorten. We noemen dit ook wel “groen-blauwe dooradering” of ecologische verbindingszones.

GroenLinks wil ook natuurvriendelijk beheer van bermen en sloten. Bermen en slootkanten worden nooit tussen 15 maart en 15 juli gemaaid tenzij de verkeersveiligheid in het geding is. In dat laatste geval wordt er wekelijks gemaaid. Alle bermen en andere groene of blauwe plekken worden voortaan verzorgd en aangelegd volgens de principes van ecologisch beheer.
 

7. MEER GROEN

Voldoende groen en natuur is onmisbaar. Voor ons welzijn, voor de ontwikkeling van onze kinderen en voor het voortbestaan van mens en dier. Het gaat niet goed met onze natuur. Groen, biodiversiteit en natuur hebben plaats gemaakt voor stenen, auto’s en asfalt. Voor logistieke bedrijven en intensieve veehouderij. Vogels, vleermuizen en insecten sterven in rap tempo uit.

GroenLinks vindt dat we onze natuur niet alleen moeten beschermen, maar ook moeten herstellen en versterken. Groen maakt ons weerbaarder tegen klimaatverandering. Tegen extreme hitte, extreme droogte en wateroverlast tijdens hoosbuien. Bomen leggen veel CO2 vast.

Oude waardevolle bomen verdienen langdurige bescherming. Natuurlijk kappen we nooit in het broedseizoen. We zorgen dat er meer bomen bij komen. Niet alleen in de vorm van een bos, maar ook in de bebouwde omgeving. Zo wordt wonen, wandelen en recreatie in Nederweert veel aantrekkelijker. Mogelijkheden zijn er ruimschoots; zo kunnen we onze industrieterreinen van groene wandelroutes voorzien.

GroenLinks wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen uitfaseren en dit in aanbestedingen vereisen. GroenLinks pleit voor een ecologische aanpak van agressieve exoten zoals Japanse duizendknoop en diverse soorten waterplanten.