Luchtmeetpunt

Sinds begin 2024 staat er in Ospel op de hoek Kuilstraat-Horick, tegenover de Neulensteeg een luchtmeetpunt dat door de provincie geplaatst is met een subsidie vanuit het Schone Lucht Akkoord. Het doel is dat íedereen, 24 uur per dag, 7 dagen per week, via de website  https://www.luchtmeetnet.nl/ kan zien hoe het op deze plek gesteld is met de luchtkwaliteit. Maar de meetgegevens zijn nog steeds niet zichtbaar. Op onze vraag wat het college hieraan kan doen kregen wij als antwoord dat de gegevens wel zichtbaar zijn op https://www.luchtmeetnet-limburg.nl/.  Of het door onze vraag kwam weten we natuurlijk niet, maar een week later waren de meetgegevens ook zichtbaar op https://www.luchtmeetnet.nl/. Zonder de vragen van GroenLinks Nederweert en het adequete handelen van wethouder Meessen was dit nooit gelukt, dus we zijn er trots op dat we dit concrete resultaat hebben kunnen realiseren!

Projectbijstelling N266-N275 Nederweert

Het college stelde voor om het projectresultaat aan te passen door het schrappen van de bruggen. Er zijn tijdens de raadsvergadering twee insprekers en drie amendementen ingediend. Hieruit bleek duidelijk dat het voorstel van het college op veel weerstand stuitte. Vlak voor aanvang van deze raadsvergadering hebben leden van GroenLinks Nederweert en van de SP een petitie aangeboden aan de burgemeester als voorzitter van de raad die opriep om rekening een oplossing te zoeken die rekening houdt met de veiligheid van onze meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Wel bespeurde de GroenLinks-fractie meer aarzeling bij de laatste tekeningen van de fiets-/voetgangersbrug over de Zuid-Willemsvaart dan bij de laatste tekeningen van de fiets-/voetgangersbrug over de N275. Omdat de laatste tekeningen niet openbaar gemaakt zijn riepen wij in het door ons ingediende amendement op om op dit moment geen bruggen te schrappen, maar eerst álle oplossingen te onderzoeken die níet ten koste gaan van de meest kwetsbare verkeersdeelnemers en die inwoners bovendien úitnodigen tot wandelen en fietsen. Daarnaast vroegen wij het college om zo spoedig mogelijk, en in elk geval vóór de kadernota, naar de raad terug te komen met een voorstel waarin de handreiking van maximaal 4,3 miljoen vanuit de provincie wordt meegenomen en waarin álle afwegingen van het college, niet alleen financieel worden onderbouwd maar ook worden onderbouwd met tekeningen vanuit het ruimtelijk ontwikkelperspectief van Nederweert. De andere fracties lieten in hun mondelinge bijdrage weten dat ze vandaag wel een besluit wilden nemen. Uiteindelijk werd het amendement van de drie coalitiepartijen, waarvan alle raadsleden wisten dat het niet uitvoerbaar zou zijn, aangenomen.

Parkeerbeleid

Dit punt is uitgebreid aan de orde geweest tijdens een informatieavond en de GroenLinks-fractie kon instemmen met dit raadsvoorstel. Wel gaven we mee dat onze fractie graag iets meer ambitie had gezien om de behoefte aan parkeerplaatsen in de toekomst te laten dalen, zodat er méér ruimte ontstaat voor een groenstructuur die gericht is op ontmoeten, wandelen en fietsen. Beginnend vanaf het nieuw ingerichte Lambertusplein en/of de verbouwde Pinnenhof denken wij hierbij aan groenstructuur die verbonden kan worden met andere dorpskernen, met bedrijventerreinen én met het buitengebied. Onze fractie is ervan overtuigd dat de parkeernormen op termijn omlaag kunnen áls we in Nederweert meer met elektrische deelauto’s en met elektrische deelfietsen gaan werken: béter voor het milieu, béter voor de gezondheid, én beter voor de sociale contacten!

Tweede intrekkingsverzoek omgevingsvergunningen windpark

Het college stelde voor om het tweede verzoek tot intrekking van de verleende verklaringen van geen bedenkingen af te wijzen en de raad ging hierin mee. Onze fractie heeft over dit raadsvoorstel de volgende vraag gesteld. In de Wet Publieke Gezondheid, § 1 staat onder lid 1: Het college van burgemeester en wethouders bevordert de totstandkoming en de continuïteit van en de samenhang binnen de publieke gezondheidszorg en onder lid 2 ter uitvoering van de in het eerste lid bedoelde taak draagt het college van burgemeester en wethouders in ieder geval zorg voor en dan staat er bij c: het bewaken van gezondheidsaspecten in bestuurlijke beslissingen. Kunt u aangeven hoe u, bij het voorstel aan de raad om het verzoek tot intrekking van de verleende verklaringen van geen bedenkingen af te wijzen, de publieke gezondheid heeft bewaakt en zal blijven bewaken? Het college gaf als antwoord dat het college zich altijd aan wet- en regelgeving hield en dat het college bereid is om in een ander verband nader in te gaan op deze vraag. 

Subsidieverordening sloop overtollige gebouwen buitengebied gemeente Nederweert

Het college schreef in dit voorstel dat er tot 2030 meer dan 200.000 m2 aan gebouwen vrijkomt en vraagt de raad nu om 300.000 euro uit de begrotingsruimte te nemen om sloop van slechts 5% hiervan te subsidiëren. De GroenLinks-fractie heeft drie belangrijke bezwaren tegen dit voorstel.

  1. Ons principiële bezwaar is dat dóór het subsidiëren van sloop, met belastinggeld, het gemeentebestuur waarde toekent aan afgeschreven gebouwen. Eigenlijk zeg je hiermee tegen de eigenaren van de overgebleven afgeschreven gebouwen, en dat is dus maar liefst 95%, laat die gebouwen lekker staan totdat er weer een subsidieregeling komt. Als gemeente wekken wij zo de indruk dat wij op termijn bereid zijn om in totaal 6 miljoen aan belastinggeld uit te geven voor het opruimen van al die afgeschreven gebouwen. Daar komt bij dat bedrijven die meedoen aan de LBV/LBV+ regeling gemiddeld al zo’n 4 miljoen overheidssubsidie krijgen om stallen te slopen en op dit moment weet geen enkel raadslid hoe dit proces zich de komende maanden gaat ontvouwen in Nederweert. 
     
  2. Het doel van deze subsidieverordening zou zijn om verstening en verrommeling in het buitengebied te voorkómen. Volgens GroenLinks is de nu voorliggende subsidieverordening hiervoor niet geschikt. Er is namelijk geen enkele ruimte voor maatwerk. Zo zijn vervallen kleine melkstalletjes tot ons grote verdriet al te vaak opgeruimd. Terwijl dit hele waardevolle landschapselementen zijn. Hierin broeden de steenuilen waar we met zijn allen zo trots op zijn in Nederweert! En aan de andere kant ergert iedereen die vanuit Ospel de Kampersweg oprijdt, zich al jarenlang groen en geel aan de afgeschreven stallen die daar staan. Wij vinden dat wij als gemeente geen toestemming hadden mogen geven voor nieuwbouw van stallen zonder als keiharde eis te stellen dat eerst al die oude troep opgeruimd had moeten worden. (NB. Waarschijnlijk is het toeval, maar twee dagen later werd er gestart met de sloop van de stallen aan het begin van de Kampersweg).
     
  3. Ons derde bezwaar gaat over de omgevingskwaliteit. Deze subsidieverordening zou leiden tot verbetering van de milieukwaliteit. Voor dat doel is slechts een subsidieregeling voor het verwijderen van asbestplaten voldoende. Bovendien staat in deze subsidieverordening nergens dat er zorgvuldig omgegaan moet worden met archeologische waarde die zich mogelijk nog op onder de afgeschreven stallen bevindt. Ook lezen wij niets over bodemsanering. Al met al hebben wij er dan ook geen vertrouwen in dat deze subsidieverordening daadwerkelijk zal bijdragen aan het verbeteren van de omgevingskwaliteit. 

Kortom, de GroenLinks-fractie is van mening dat deze 300.000 euro aan belastinggeld een betere bestemming verdient. Ook de andere oppositiepartijen stemden tegen het collegevoorstel, maar door de steun van de coalitiepartijen werd dit voorstel toch aangenomen. 

Bestemmingsplanswijzigingen

Er stonden tot slot twee wijzigingen in bestemmingsplannen op de raadsagenda. Hier heeft de GroenLinks-fractie wat kritische kanttekeningen bij geplaatst. Onze fractie begrijpt dat er nieuwe ontwikkelingen mogelijk moeten zijn in het buitengebied. Maar wij willen het college op het hart drukken om bij toekomstige wijzigingen in bestemmingsplan, heldere tegenprestaties te vragen die wél bijdragen aan een verbeterde omgevingskwaliteit. Ons simpele verzoek is: zorg dat alle bebouwing in het buitengebied wordt ingebed in groenblauwe structuren. Onze kwetsbare natuur verdient dat. En onze inwoners verdienen dat ook. Bovendien dragen we op deze wijze bij aan onze wettelijke verplichtingen in het kader van de bossenstrategie, groenblauwe dooradering, maar ook aan een gezonde lucht en voldoende beschikbaarheid van drinkwater op de lange termijn. Wij verzochten het college zo snel mogelijk toe te werken naar een helder toetsingskader met duidelijk omschreven omgevingswaarden, gebruik makend van alle kennis die hierover beschikbaar is bij de provincie, zodat iedereen in Nederweert in de toekomst dankbaar kan zijn.