"Onze fractie steunt het raadsvoorstel, maar vindt wel dat er een aantal belangrijke lessen te trekken zijn uit de situatie waarin wij nu beland zijn met betrekking tot Windpark Ospeldijk.
De rijke landen van deze wereld, en daar hoort Nederland bij, gebruiken nog steeds veel te veel fossiele brandstoffen als olie, benzine, kolen en gas. Gevolg is dat onze aarde opwarmt, de poolkappen smelten en mensen geconfronteerd worden met levensbedreigende droogte of levensbedreigende overstromingen. Als we niets doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen, zullen er op termijn meer en meer mensen moeten vluchten, ook naar het kleine stukje van Nederland waarvoor wij hier in Nederweert verantwoordelijk zijn. Wat kunnen we doen om de opwarming van de aarde te stoppen?
Op de eerste plaats natuurlijk maximaal energie besparen. Maar daarnaast moeten we ook zo snel mogelijk overschakelen van fossiele brandstoffen op hernieuwbare energie. Op dit moment kan hernieuwbare energie enkel geleverd worden door zonnepanelen of windmolens. Windmolens zijn essentieel zolang we energie van zonnepanelen nog niet goed kunnen opslaan. Een kerncentrale bouwen kost al snel 30 jaar en die tijd hebben we niet meer als we de opwarming van de aarde nog een beetje in de hand willen houden.
De GroenLinksfractie vindt dan ook dat alle mensen die het mogelijk hebben gemaakt dat er nu in Nederweert 4 windmolens draaien op de eerste plaats een compliment verdienen. Maar wij zien natuurlijk ook een keerzijde.
De GroenLinksfractie wil een veilige en gezonde leefomgeving voor álle inwoners van Nederweert. Wij willen niet alleen onveilige verkeerssituaties aanpakken, of gezondheidsrisico’s die voortkomen uit intensieve veehouderijen, wij willen ook geluidsoverlast aanpakken.
Onze fractie dankt de omwonenden voor het verstrekken van het rapport dat is opgesteld door het Democratisch Energie Initiatief getiteld “Voorkom het windturbine syndroom”. De GroenLinksfractie wil er geen enkele twijfel over laten bestaan dat wij een ongestoorde nachtrust beschouwen als een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid.
Ruimtelijke ordening is een belangrijke verantwoordelijkheid van een gemeente. De GroenLinksfractie vindt dat er in Nederweert veel te weinig aandacht is geweest voor een goede ruimtelijke ordening. Niet alles kan overal. Zo vragen wij ons af of de locatie van windpark Ospeldijk, wel de beste locatie is voor een windpark in de gemeente Nederweert. Helaas is daar nu niets meer aan te veranderen. Maar wat we wel kunnen doen is hier lessen uit trekken voor de toekomst.
Onze fractie bestond nog niet op het moment dat de gemeente in 2018 de vergunning afgaf voor windpark Ospeldijk. Wel hebben wij begrepen dat een belangrijke reden om voor deze plek te kiezen is geweest dat een lokale energie coöperatie voor 50% eigenaar zou zijn. Dit criterium vindt onze fractie belangrijk. Het kan niet zo zijn dat inwoners van Nederweert hinder ondervinden van een windpark en dat de winst naar het buitenland verdwijnt. Maar, een goede locatie zou op de eerste plaats hebben moeten staan. Wij denken dat er in Nederweert een plaats aan te wijzen is waar ruimte was geweest voor een windpark en waar minder huizen staan. De gemeente had in haar beleid de eis van 100% lokaal eigendom kunnen combineren met zo min mogelijk overlast voor omwonenden. Maar dat vereist wel visie, durf en leiderschap.
In het kader van lokaal eigendom heeft onze fractie twee suggesties voor de omwonenden. Misschien kunt u hier iets mee. Twee van de vier windmolens zijn eigendom van burgers die zich verenigd hebben in energie coöperatie Zuidenwind. Iedereen die dat wil, kan lid worden van deze coöperatie. Binnen een coöperatie zijn de leden de baas. En elke stem van elk lid telt even zwaar. Dus als u invloed wilt uitoefenen op het beleid van Zuidenwind, zou u kunnen overwegen om lid te worden.
De twee andere windmolens zijn eigendom van WML. Samen hebben de eigenaren van windpark Ospeldijk volgens afspraak een omgevingsfonds ter beschikking gesteld aan omwonenden. De eigenaren vullen dit fonds jaarlijks met een bedrag van 44.000 Euro. Aangezien de eigenaren op dit moment fors profiteren van de hoge energieprijzen, hebben zij besloten dit bedrag eenmalig op te hogen tot 88.000 Euro per jaar. Omwonenden hebben de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor het omgevingsfonds. Het schijnt zelfs dat hoe dichter u bij een turbine woont, hoe groter de kans is dat uw aanvraag wordt gehonoreerd.
Wij willen u deze twee suggesties in overweging geven. Wij vrezen namelijk dat het voeren van ellenlange juridische procedures, niet gaat bijdragen aan de oplossing van uw probleem. Misschien gaat dit alles zelfs alleen maar erger maken.
Tot slot richten wij het woord tot het college. Ook u zou zich actief kunnen inspannen om een passende oplossing te vinden voor die mensen die nu niet kunnen slapen door de geluidsoverlast van de windmolens. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van meer groen tussen de windmolens en de betreffende woningen, of aan het plaatsen van andere geluidwerende constructies. Als dit onmogelijk blijkt zou u zelfs verhuizingen kunnen faciliteren.
In elk geval wil onze fractie vandaag de hoop uitspreken dat er weer ruimte komt voor een constructieve dialoog tussen de omwonenden en de eigenaren van windpark Ospeldijk. En dat er een einde komt aan de zorgwekkende signalen die ons hierover hebben bereikt."