1. Kennis van raadsleden is belangrijk

Het is een taak van de overheid om te zorgen voor een gezonde leefomgeving. De gemeenteraad van Nederweert heeft als hoogste bestuursorgaan specifieke verantwoordelijkheden en bevoegdheden op dit gebied. De GroenLinks-fractie stelt voor dat de raadsleden gezamenlijk een training volgen om deze rol goed in te kunnen vullen.  

2. De raad bepaalt zelf haar agenda

Fractievoorzitters spreken elkaar in het presidium. Het presidium zou moeten bepalen wat wanneer op de agenda komt. In Nederweert doet het college dat. Soms gaat een geplande bijeenkomst niet door. Soms wordt er een extra bijeenkomst ingepland. Vaak is het een verrassing wat er op de agenda staat. Als fractie - en dus helemaal als inwoner - weet je niet wanneer iets aan de orde gaat komen dat jij belangrijk vindt. De agenda van raadsvergaderingen, informatieavonden, meedenkavonden, auditcommissies, klankbordgroepen en studiedagen zou ruim van tevoren in het presidium moeten worden vastgesteld.

3. Raadsleden hebben informatierecht

De GroenLinks-fractie stelt voor dat er pas een voorstel ter besluitvorming naar de raadsvergadering gaat, als de technische vragen van raadsleden afdoende beantwoord zijn. Het college moet raadsleden juist en volledig informeren. Het komt voor dat vragen niet, of niet juist, beantwoord worden. Voorstellen die ingrijpen op de leefomgeving zijn veelomvattend. Deze kunnen pas op de agenda van de raadsvergadering komen, nadat deze tijdens een informatie- en/of meedenkavond aan de orde zijn geweest. Dit geeft fracties de mogelijkheid om zaken uit te zoeken voordat ze hun definitieve standpunt bepalen. En minstens zo belangrijk: het geeft inwoners de mogelijkheid om hun stem te laten horen en invloed uit te oefenen.

4. De raad ziet toe op goed voorzitterschap

Het zou goed zijn, als het presidium vaststelt wie welke vergadering voorzit. Voor de raadsvergadering is dit duidelijk, maar voor veel andere vergaderingen in Nederweert zijn daar geen gezamenlijke afspraken over gemaakt. Wij denken dat het goed zou zijn als het presidium toeziet op het functioneren van de voorzitter van bijvoorbeeld de auditcommissie, de informatieavonden, de meedenkavonden, de klankbordgroepen en de studiedagen. Een voorzitter heeft als taak om een vergadering in goede banen te leiden en heeft daarmee veel invloed op de uitkomst ervan.

5. Raadsleden moet zich goed kunnen voorbereiden

Het is voorgekomen dat raadsleden uitgenodigd werden voor een presentatie en pas achteraf de betreffende stukken kregen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de presentatie van de accountant over de jaarrekening 2021. Wij zouden graag zien dat raadsleden de stukken voor een informatieavond, meedenkavond, studiedag en vergaderingen van auditcommissie en klankbordgroepen vooraf ontvangen.  

6. Afspraken met de raad zijn niet vrijblijvend

Na afloop van iedere vergadering zou de besluitenlijst binnen een week schriftelijk gedeeld moeten worden met de aanwezigen. Het gaat hierbij om afspraken die gemaakt zijn in raadsvergaderingen, informatieavonden, meedenkavonden, auditcommissies, klankbordgroepen en studiedagen. Als er veel tijd zit tussen het maken van een afspraak en de schriftelijke terugkoppeling, ontstaat er onduidelijkheid en dat kan niet de bedoeling zijn.

7. Maak de klankbordgroep omgevingswet openbaar

Er leven onder inwoners van Nederweert veel zorgen over hoe gezond onze leefomgeving is. Het valt de GroenLinks-fractie op dat discussies over dit onderwerp vooral gevoerd worden in de klankbordgroep omgevingswet. De vergaderingen van deze klankbordgroep zijn echter besloten. De GroenLinks-fractie vindt het belangrijk dat juist deze vergaderingen openbaar worden. Inwoners moeten kunnen volgen wat er besproken wordt, juist als het gaat over een gezonde leefomgeving.