1. EERLIJKE KANSEN

GroenLinks wil dat iedereen eerlijke kansen krijgt om mee te doen in de maatschappij. Dat geldt ook voor mensen met een beperking, mensen die moeite hebben met het Nederlands, bijstandsgerechtigden, werkzoekenden en mensen die met armoede en/of schulden worstelen.

De gemeente moet hierin het goede voorbeeld geven. Het personeelsbestand van de gemeente moet een afspiegeling van de lokale samenleving zijn. GroenLinks wil dat Nederweert een actief personeelsbeleid voert waarin diversiteit en inclusiviteit een belangrijke plek innemen.

Ook moet de gemeente erop toe zien, dat alle instellingen die zij contracteert, zorgdragen voor goed werkgeverschap en een fatsoenlijk loon.
 

2. INWONERS BETREKKEN

Burgerfora of burgerberaden zijn op alle domeinen toepasbaar. GroenLinks wil een beleid om democratische besluitvorming op lokaal niveau een duidelijkere plaats te geven binnen de lokale politiek en binnen de lokale gemeenschappen.

GroenLinks wil dat inwoners via lokale burgerberaden (een groep door loting aangewezen mensen) een centrale rol gaan spelen in de lokale energietransitie en de klimaatcrisis.

Voor GroenLinks is vrijwilligerswerk niet vanzelfsprekend. Vrijwilligers verdienen naast waardering ook inspraak.

GroenLinks wil projecten faciliteren die Pro Demos aanbiedt voor scholen. Kinderen op de basisschool en de middelbare school kunnen zo zelf ervaren hoe ze invloed kunnen uitoefenen en kunnen meebeslissen.

Het Reglement van Orde van de gemeenteraad Nederweert is toe aan actualisatie. GroenLinks vindt het belangrijk dat raadsleden goed geïnformeerd beslissingen kunnen nemen en dat voorliggende besluiten tijdig toegankelijk zijn voor alle inwoners. 

GroenLinks hecht zeer aan onafhankelijke journalistiek, ook op gemeentelijk niveau.
 

3. PROACTIEVE AANPAK TAALPROBLEMEN

GroenLinks is groot voorstander van actief beleid om ervoor te zorgen dat alle kinderen vanaf 2 jaar naar een peutergroep of kinderdagverblijf komen. Dit voorkomt achterstanden in taal en leren, die op latere leeftijd moeilijker in te lopen zijn.

GroenLinks wil ouders van kinderen met een taalachterstand cursussen aanbieden. GroenLinks wil dat Nederweert meedoet aan het landelijke initiatief “Gelijke Kansen Alliantie”.

Bij de uitvoering van de participatiewet, de WMO en de schuldhulpverlening moeten taalproblemen structureel gesignaleerd worden. Het lokale taalnetwerk wordt versterkt en breidt zich uit. Het Bibliocenter, Gilde Educatie, Punt Welzijn en De Risse worden ondersteund in de ontwikkeling van een aantrekkelijk aanbod om taalvaardigheden te verbeteren. Waar nodig worden tolken ingezet.

De gemeente stimuleert werkgevers om taal- en rekenproblemen op de werkvloer aan te pakken via het werkgeversservicepunt, het Leerwerkloket en bij het Regionaal Mobiliteitsteam.

De gemeente neemt toegankelijke dienstverlening en het gebruik van eenvoudige taal (maximaal B1) op in het gemeentelijk beleid. De gemeente geeft het goede voorbeeld door in bewonersbrieven, op digitale formulieren en op gemeentelijke websites eenvoudige taal te gebruiken. Dit wordt ook gevraagd van organisaties als BSGW, gemeentelijke schuldhulpverlening en welzijnsorganisaties.
 

4. TOEGANKELIJK ONDERWIJS

GroenLinks vraagt de gemeente om subsidies in te zetten om scholen te verduurzamen en te zorgen voor groenblauwe en toegankelijke speelplaatsen.

GroenLinks wil dat een Aandachtsfunctionaris Passend Onderwijs in onze regio zich gaat inzetten voor de beste ondersteuning voor kinderen met een bijzondere zorgvraag. Doel is om de mogelijkheden van passend onderwijs bij meer ouders en leerlingen bekend te maken.

GroenLinks wil investeren in onafhankelijke klimaat- en milieueducatie, ook voor volwassenen.

GroenLinks wil actief gemeentelijk beleid om kinderopvang toegankelijk te maken voor ouders. Vroeg-, voor- en naschoolse kinderopvang moet beschikbaar zijn voor alle kinderen, liefst tot de leeftijd van 12 jaar. Dit kan door hulp te bieden bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag en door beleid op te stellen voor kinderen die om medische of sociale oorzaken risico lopen op sociaal-emotionele of cognitieve ontwikkelingsproblemen of -achterstand.

Op elke leeftijd is het ontwikkelen van jezelf belangrijk, aangeleerde kennis is in dit digitale tijdperk snel verouderd. GroenLinks wil de economische zelfstandigheid van alle ouders structureel verbeteren. Ouders krijgen ruimte om te werken aan persoonlijke ontwikkeling. Wanneer iemand werkeloos raakt, moet omscholing naar kansrijke beroepen gefaciliteerd worden.
 

5. GROENE BANEN

Bij banen voor de toekomst denkt GroenLinks aan banen die ontstaan door de energietransitie, door het ontwikkelen van een circulaire economie en door het verduurzamen naar een natuurinclusieve landbouw. Het gaat om banen voor zowel theoretisch als praktisch geschoolden.

GroenLinks wil de regio aantrekkelijker maken voor theoretisch opgeleide jongeren zodat zij zich kunnen blijven ontwikkelen in onze regio en hier kunnen blijven wonen en werken. GroenLinks is ervan overtuigd dat we door slimmere samenwerking meer subsidiegeld uit Brussel, Den Haag en Maastricht naar Midden-Limburg West kunnen halen. Zo kunnen we nieuwe groene en sociale werkgelegenheid creëren.

Vergeleken met de rest van Nederland is er in onze regio weinig werkgelegenheid binnen horeca en toerisme, zorg en welzijn, het openbaar vervoer en het onderwijs. GroenLinks wil graag onderzoeken of er groeimogelijkheden zijn in deze sectoren.

Het midden- en kleinbedrijf speelt een onmisbare economische en sociale rol in onze samenleving. GroenLinks wil dat het midden- en kleinbedrijf ook na de coronacrisis deze rol kan blijven spelen. Wij denken hierbij aan stimuleringsmaatregelen voor groen en sociaal ondernemerschap, hulp bij digitalisering en het beschermen van lokale ondernemers tegen forse huurstijgingen en speculatie op hun huurpand.
 

6. AANPAKKEN ARMOEDE EN SCHULDEN

GroenLinks staat voor een innovatieve en preventieve armoedeaanpak. Alle mensen met betaalproblemen moeten worden bereikt. Door afspraken met woningbouwcorporaties, scholen, energieleveranciers en zorgverzekeraars kunnen vaste lasten beheersbaar blijven en betaalproblemen onmiddellijk gesignaleerd en aangepakt worden.

De gemeente kan zelf bijdragen aan het voorkómen van schulden door met mensen mee te denken en proactief en creatief te handelen, bijvoorbeeld wanneer aanvraagformulieren per abuis niet volledig zijn. Bij verminderde verwijtbaarheid moet terughoudend worden omgegaan met het opleggen van boetes en sancties. In alle gevallen moet naar passende oplossingen gezocht worden voor inwoners in de knel.

GroenLinks wil dat iedereen die met armoede te maken krijgt weet welke mogelijkheden er binnen de gemeente zijn. Het geld voor armoedebeleid moet primair ten goede komen aan de mensen die het betreft. GroenLinks wil monitoren welke armoederegelingen kinderen en volwassenen daadwerkelijk helpen om uit de armoede te komen.
 

7. DOELEN VOOR DUURZAME ONTWIKKELING

GroenLinks wil dat Nederweert de Werelddoelen voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties omarmt. Dit zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs, gezondheid, gelijke rechten en de klimaatcrisis.