Een Nederweerter melkveehouder heeft zijn percelen bij het Weerterbos verkocht omdat hij onder de huidige wet- en regelgeving geen toekomst meer zag om met zijn koeien op die plek het inkomen voor zijn gezin te genereren op de natuurvriendelijke manier die hij voor ogen heeft. Hij is niet de enige. Er zijn niet veel melkveehouders meer tussen de A2 en de Bloemerstraat. Bij bij akkerbouw is er slechts 4 van de 12 maanden sprake van groen, dus vanuit het oogpunt van natuur is een zonnepark op deze plek best een goed idee. Daarnaast is de nieuwe eigenaar ook alleszins bereid om rekening te houden met de omgeving.

DOH bestaat uit drie mensen die veel ervaring hebben met het ontwikkelen van windenergie en beperkt ervaring hebben met het ontwikkelen van zonneparken. Ze hebben mogelijkheden onderzocht in Houten, Delfzijl en in Nederweert op basis van de concept-Regionale Eenergie Stretegieen. In Nederweert zijn ze vervolgens met bovenbedoelde agrarier tot overeenstemming gekomen.

Voor de voorfinanciering heeft DOH besloten om geld op te halen van een commercieel bedrijf uit Denemarken. Misschien was het slimmer geweest om eerst met de lokale energie cooperaties te gaan praten. In okt/nov 2020 is er een aansluitovereenkomst voor 110 mW gesloten op het electriciteitsnet. Er was op dat moment nog geen netwerkcongestie. Op basis van de laatste inzichten blijkt er slechts 55 mW nodig. Dit laat wat DOH betreft ruimte voor Newecoop om ook zonnepark ’t Kruis aansluiting te geven op het net. 

Hoewel dit initiatief ons aanspreekt op het terrein van duurzaamheid en groen, vresen wij dat Zonnepark Colusdijk op dit moment niet veel heeft aan de netaansluiting, omdat zij niet verder kunnen zonder planologische medewerking van de gemeente. In het coaltieakkoord 2022-2026 staat: Geen ruimte bieden voor nieuwe grootschalige initiatieven voor energieopwekking via zonneweides en windmolens. Voorlopig zullen er dus geen mogelijkheden zijn.

Bovendien is het zonnepark Colusdijk voor 50% in handen van DOH en voor 50% in handen van een Deens bedrijf en bestaat er een wettelijke eis dat bij grootschalige opwek van energie 50% in lokaal eigendom moet zijn. Het is zeer onwaarschijnlijk dat óf het Deense bedrijf 50% van de aandelen aan een van de lokale energie cooperaties zal willen geven. 

De GroenLinksfractie komt dan ook tot de conclusie dat zonnepark Colusdijk voorlopig niet gerealiseerd kan worden zoals de initiatiefnemers voor ogen hebben. Maar zodra wij tot nieuwe inzichten komen, laten wij dit weten.