GroenLinks wil een groene, gezonde en gelukkige leefomgeving voor iedereen. De woorden “groen”/“groene” komen in het huidige document maar liefst 76 keer voor en de woorden "gezond"/"gezondheid" 52 keer. "Groen" en "gezond" lijken dus ook voor het college belangrijke uitganspunten.

Groen wordt in de huidige versie geassocieerd met schaduw, koelte, compensatie voor verharding en andere ontwikkelingen, decor voor wandelaars en fietsers, recreatieve trekpleister en economische aanjager. Maar als we groen als integraal uitgangspunt zouden nemen, dan kan de scherpe keuze gemaakt worden om groen in te zetten als het allesbepalende instrument voor onze ruimtelijke ordening. Groen gebruik je dan als contrasterende "mal" voor alle bebouwing. Groenstructuren kunnen gebouwen na verloop van tijd eenvoudig overleven. En nieuwe ontwikkelingen in bebouwing kunnen door een goed aangelegde groenstructuur makkelijk worden opgenomen. De GroenLinks-fractie ziet dit dan ook als een toekomstbestendige integrale oplossing.

Een integrale afweging zou kunnen zijn: (1) we hebben een woningbouwopgave, (2) wij zoeken 15 hectare industrieterrein, (3) in ons groen beleidsplan staat een kansenkaart en (4) we hebben nu een stallenlandschap dat niet bepaald tot de verbeelding spreekt en waarin zich op korte termijn wellicht concrete kansen voordoen. Als we deze vier ontwikkelingen combineren in één opdracht voor herstructurering, dan zou dat zo meer eens een droomopdracht kunnen zijn voor een creatieve landschapsarchitect. 

Ook op het thema gezondheid mist de GroenLinks-fractie het maken van scherpe integrale keuzes. Onze fractie is van mening dat het college de verantwoordelijkheid voor gezondheid te gemakkelijk afschuift op inwoners zelf. Wij zien hetzelfde gebeuren met het thema verkeersveiligheid. En bij het thema kansenongelijkheid. 

Wat de GroenLinks-fractie betreft zou het het college sieren als zij haar afweging voor deze keuze zou onderbouwen. Neemt het college geen eigen verantwoordelijkheid in het sturen op gezondheidsaspecten omdat zij bang is om bepaalde ondernemers voor het hoofd te stoten? Of doet zij dit omdat zij bang is dat dit de gemeente te veel geld gaat kosten?

Feit is dat de lucht die wij in Nederweert elke dag inademen van een belabberde kwaliteit is. Er zit te veel fijnstof en te veel ammoniak in. Ammoniak is niet alleen de belangrijkste veroorzaker van ons stikstofprobleem, het is ook de belangrijkste veroorzaker van stankoverlast. Daarnaast is onze leefomgeving sinds jaar en dag bewerkt met bestrijdingsmiddelen. Zo hebben we door de jaren heen met zijn allen een ongezonde leefomgeving gecreeerd. 

Maar gelukkig zijn er in het afgelopen jaar ook twee baanbrekende rechterlijke uitspraken geweest; één op het gebied van stankoverlast en één op het gebied van bestrijdingsmiddelen. Op basis van de crisis- en herstelwet heeft het college duidelijke bevoegdheden om nu écht te gaan staan voor de gezondheid van haar inwoners.

In dit document lezen wij hier op dit moment nog niets over terug. Wel lezen wij vage uitspraken die wij al sinds jaar en dag lezen en waardoor een bedrijf als Kargro gewoon een nieuwe vergunning krijgt. En dat in een leefomgeving die nu al ernstig geplaagd wordt door stankoverlast, geluidsoverlast én fijnstof.

Tot onze verrassing lezen wij wél in deze versie wat het college níet wil: houtstook verbieden. Maar als het college vervolgens nalaat om ook maar iets op te schrijven wat zij dan wél gaat doen aan de belabberde luchtkwaliteit, dan worden alle woorden die er in deze versie aan gezondheid gewijd worden in onze ogen ongeloofwaardig.

De GroenLinks-fractie hoopt dan ook dat het college in een volgende versie beter zal beschrijven welke verantwoordelijkheid zij wél gaat nemen in het belang van ons aller gezondheid. Behalve luchtkwaliteit, kansenongelijkheid, geluidsoverlast en verkeersveiligheid zou wat GroenLinks betreft ook het thema lichtoverlast meegenomen moeten worden. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ook hier duidelijke normen voor moeten komen.

Vanuit de bedoeling van de wet om na een integrale afweging tot scherpe keuzes te komen, adviseert de GroenLinks-fractie om een creatief landschapsarchitectenbureau meteen te vragen om in de nieuw te ontwerpen groenstructuur ook alle hierboven genoemde gezondheidsaspecten mee te wegen.

SamenvattendGroenLinks adviseert het college om een gerenommeerd bureau van landschapsarchitecten in de arm te nemen. Vraag ze een ruimtelijke groene structuur te ontwerpen voor de hele gemeente beginnend vanuit de kern van Nederweert waarin het verblijven, het wandelen en het fietsen binnen de bebouwde kom van Nederweert aantrekkelijk wordt. Via groene wandel- en fietscorridors kan de kern van Nederweert vervolgens verbonden worden met bedrijventerreinen, met andere dorpskernen én met het buitengebied. 

Nederlandse gebiedsontwerpers en landschapsarchitecten kunnen veel. Maar dan moet Nederweert nu wel de keuze maken om een integraal gebiedsplan te laten ontwerpen.

GroenLinks wil een groene, gezonde en gelukkige leefomgeving voor iedereen. Maar wij weten niet of groen en gezond voor het college net zo belangrijk is als voor ons. In elk geval nodigt onze fractie het college uit om de keuzes die zij wél maakt in een volgende versie beter te onderbouwen aan de hand van de volgende vragen.

  • Waar legt het college haar prioriteit?
  • Welke integrale afweging ligt hieraan ten grondslag?
  • Heeft het college voldoende nagedacht over de uitvoerbaarheid van haar keuzes?
  • Is hierbij voldoende aandacht besteed aan de grote problemen die Nederweert ook kent?

De GroenLinks-fractie ziet een volgende versie met belangstelling tegemoet!