Het Schone Lucht Akkoord is gericht op de verbetering van de luchtkwaliteit in Nederland. Het doel is om 50% gezondheidswinst te behalen in 2030 ten opzichte van 2016. Dit zorgt ervoor dat in 2030 Nederlanders gemiddeld langer gezond blijven. Er zijn dan minder mensen mensen die last krijgen van longziektes, hartaandoeningen en vaataandoeningen. Daarnaast verlengt de verbetering van de luchtkwaliteit de levensduur met gemiddeld 4 maanden.

De stoffen die het Schone Lucht Akkoord aanpakt om deze doelen te behalen zijn fijnstof (PM10 en PM2,5), ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx). Om de concentratie van deze stoffen in de lucht te verminderen worden bronmaatregelen genomen. De bronnen die worden aangepakt zijn: mobiliteit, houtstook, industrie, landbouw, mobiele werktuigen en binnenvaart en havens. De maatregelen worden genomen door gemeenten, provincies en de rijksoverheid. Samen werken deze overheden aan gezondere lucht.

SLA Gezondheid

Luchtvervuiling heeft negatieve effecten op de gezondheid. Vier belangrijke effecten zijn:

  1. Het ontstaan en de verergering van longziektes zoals longkanker en COPD
  2. Het ontstaan en de verergering van hart- en vaatziekten zoals hartklachten of een hoge bloeddruk
  3. Een laag geboortegewicht en vroeggeboorte
  4. Het ontstaan van astma bij kinderen

De gevolgen van luchtvervuiling zijn groot. In 2016 leefden inwoners van Nederland gemiddeld 8 maanden korter en waren er 11.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar als gevolg van luchtvervuiling.

De ziektelast van luchtvervuiling kan worden vergeleken met andere oorzaken van ziektelast. De ziektelast is het verlies van gezondheid door ziekte of vroegtijdig overlijden. Luchtvervuiling veroorzaakt 4% van de ziektelast in Nederland. Bij roken gaat dit om 9%, bij overgewicht om 4%, bij weinig bewegen om 2% en bij alcohol om 1,5%.

Het effect van luchtverontreiniging hangt samen met de afmeting van verschillende fijnstofdeeltjes. Hoe kleiner de deeltjes, hoe verder ze in het lichaam doordringen. Als het deeltje groter is dan 10 micrometer wordt het afgevangen in de keel of neus. Deeltjes tussen 10 micrometer en 2,5 micrometer bereiken de bovenste luchtwegen. Fijnstofdeeltjes van 2,5 micrometer tot 0,1 micrometer dringen deels (20%) door in de longblaasjes. De kleinste deeltjes, van minder van 0,1 micrometer, blijven achter in de longen en kunnen doordringen tot de bloedbaan.

 

Nederweert heeft wat betreft PM10 de slechtste luchtkwaliteit van Nederland. Dit wordt vooral veroorzaakt door de hoge concentratie intensieve pluimveehouderijen in onze gemeente.



Als het goed is kunnen we vanaf januari 2024 allemaal online volgen hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in Nederweert via luchtmeetnet.nl. Onze laatste update over de luchtkwaliteit in Nederweert vind je hier.