Voor GroenLinks is het heel belangrijk dat raadsleden goed geïnformeerd beslissingen kunnen nemen. Voorgenomen besluiten moeten tijdig toegankelijk zijn voor alle belanghebbenden zodat zij daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op het uiteindelijke besluit zoals dat in de raad genomen wordt. In het Reglement van Orde zoals het op 19 april besproken gaat worden bij agendapunt 9 van de raadsagenda wordt onvoldoende gewaarborgd dat dit proces loopt zoals het hoort te lopen. Daarom heeft GroenLinks Nederweert een nieuw voorstel (amendement) gemaakt. Dit amendement vind je onderaan deze pagina.
Bij ieder besluit dat een gemeenteraad moet nemen kun je drie fases onderscheiden: een informerende fase, een meningvormende fase en een besluitvormende fase. Het is belangrijk dat burgers, inwoners, vrijwilligers, belanghebbenden, of wat GroenLinks betreft iedereen die dat wil, inzage heeft in dit proces. En dat iedereen snapt wanneer je invloed kunt uitoefenen op een onderwerp dat jij belangrijk vindt. De meeste gemeenten leggen dit vast in het spreekrecht voor burgers.
Het Reglement van Orde zoals het op 19 april ter besluitvorming voorligt aan de gemeenteraad van Nederweert, regelt het spreekrecht tijdens de raadsvergadering. Maar op het moment van de raadsvergadering hebben alle fracties van de politieke partijen hun standpunt al ingenomen. Gemeenteraadsleden hebben dan geen tijd meer om nog verder onderzoek te doen of om nog andere mensen te horen. In deze besluitvormende fase is het dan ook te laat om nog daadwerkelijk invloed uit te kunnen oefenen. Invloed kun je dus veel beter regelen tijdens de informerende en/of meningsvormende fase. GroenLinks wil het spreekrecht daarom regelen bij commissievergaderingen.
Is dit een of ander wild idee van GroenLinks Nederweert?
Nee, dat vinden wij niet. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan is in de gemeente. De gemeenteraad geeft aan wat er in een gemeente moet gebeuren en ziet toe op het werk van de burgemeester en wethouders. De taken van de gemeenteraad zijn grofweg in drieën op te delen: het vormen van de volksvertegenwoordiging, het stellen van kaders en het controleren van het college (burgemeester en wethouders samen).
De Nederlandse vereniging voor Raadsleden zegt op haar website dat de gemeenteraad ongeveer één keer per maand vergadert. In het Reglement van Orde van Nederweert staat dat de raad slechts eens in de 6 weken vergadert. Daarnaast zijn er volgens de Nederlandse vereniging voor Raadsleden in elke gemeenteraad meerdere commissies die deelonderwerpen behandelen, zoals financiën, ruimtelijke ordening of zorg. Wij citeren van de website: “Deze commissies vergaderen vaker dan de raad, meestal om de week. Een gemeenteraadslid is vaak lid van meerdere commissies tegelijk. Een gemeenteraadslid is dus vaak meerdere avonden per week bezig met raadswerk. Daarnaast wordt een raadslid geacht om voor elke vergadering de juiste stukken gelezen te hebben en met inwoners gesproken te hebben over de onderwerpen om te weten wat er in de samenleving speelt.”
GroenLinks is net nieuw in de gemeenteraad van Nederweert. Wij hebben ons laten vertellen dat er in Nederweert al een hele poos geleden besloten is om de commissievergaderingen af te schaffen. Men vond in die tijd dat er te veel vergaderd werd. Maar, zo vindt de GroenLinksfractie, gemeenteraadsleden krijgen de vergoeding voor het raadswerk van zo’n 1000 Euro per maand niet voor niets. Dat is gemeenschapsgeld en daar mogen onze inwoners iets voor terugverwachten van de gemeenteraad. Sterker nog, daar hebben onze inwoners recht op.
Dit is de belangrijkste reden waarom GroenLinks in de raadsvergadering van dinsdag 19 april aanstaande, onderstaand amendement zal indienen. Op de eerste pagina zul je nog een aantal andere redenen kunnen terugvinden.
Ben je net als wij, ook zo benieuwd hoe de andere gemeenteraadsleden dinsdag zullen reageren?
Kijk dan naar de livestream op dinsdagavond om 19:00 uur via Nederweert24 of via de website van de gemeente!