Vragenuur

Tijdens het vragenuur stelden wij vragen aan het college over de archeologische begeleiding van werkzaamheden die WML uitvoert in het gebied Randweg-Zuid/Hulsenweg, over zorgen die inwoners met ons delen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en over standplaatsen voor woonwagenbewoners in Nederweert. 

Graanmolen, Leveroy

Inwoners van Leveroy hebben ons laten weten dat er iets anders in dit raadsvoorstel staat dan zij dachten met de gemeente Nederweert te hebben afgesproken. Tijdens een inspraakbijeenkomst op 7 mei hadden zij te kennen gegeven dat ze de huidige situatie ten aanzien van autoverkeer willen houden zoals die nu is. Nu kan het autoverkeer vanaf de Graanmolen enkel via de Heerbaan naar Baexem, Heythuysen en Nederweert. De Graanmolen is via de Haver voor alle overige verkeer zoals voetgangers, fietsers, mensen met rolstoelen en rollators en kinderwagens verbonden met het dorp. Ter bescherming van de kwetsbare verkeersdeelnemers in Leveroy willen de inwoners dat de infrastructuur zo blijft als deze nu is, ook na de realisatie van de 9 eensgezinswoningen. De GroenLinks-fractie heeft hiervoor een amendement opgesteld, de inhoud ervan vervolgens afgestemd met Frank Kurstjens van het CDA, en het vervolgens - mede namens CDA,  D66 en NA - ingediend. Dit amendement werd na een positief advies van de kant van het college, unaniem aangenomen door de raad. 

Daar zijn we natuurlijk heel blij mee!

Interimbeleid Veehouderij

De GroenLinks-fractie is er op zich ook blij dat er in deze vergadering interimbeleid is voorgesteld om uitbreiding van veehouderijen te reguleren. We verbaasden ons er echter over dat het voorstel van het college niet is onderbouwd met gezondheidkundige feiten. Er ligt slechts een scenariostudie aan ten grondslag. Daarom denken wij dat het voorgestelde interimbeleid geen stand houdt in de rechtbank. De Handreiking veehouderij en volksgezondheid 2.0 is daarentegen wel gebaseerd op deugdelijk wetenschappelijk onderzoek. Het bijbehorende aanvullende toetsingsinstrument is gebaseerd op het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden dat in opdracht van het Rijk in 2019 is uitgevoerd in het noorden van Limburg en het oosten van Brabant. Samen met een aantal gemeenten en GGD-en is dit instrument ontwikkeld. Ons voorstel was om dit toetsingsinstrument te gebruiken bij uitbreiding van veehouderijen in plaats van de wel zeer arbitrair gekozen 500 meter afstand tot dorpskern of Natura 2000-gebied en de in onze ogen eveneens willekeurig gekozen 20% geurreductie en 30% fijnstofreductie. 

Helaas werd ons amendement weggestemd. Alleen D66 stemde voor. Omdat we veel voorbereidingstijd in dit amendement hadden gestopt, voelt het beroerd als de voorzitter van de raad niet eens een inhoudelijk debat toestaat.  

Gelukkig heeft onze tip aan Jakob Pustjens om de raad toe te spreken wel geleid tot het uitzonderen van de melkveehouderij bij dit interimbeleid. Voor de randgebieden om de Natura 2000-gebieden heen wordt graasdierhouderij heel belangrijk. 

Tijdens de schorsingen werd duidelijk dat de coalitiepartijen geen enekele behoefte hadden om met de oppositie aan amendementen te werken. Blijkbaar vinden ze de gezondheid van inwoners niet belangrijk genoeg. 

Interimbeleid voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing en Stoppende Agrarische Inrichtingen

De GroenLinks-fractie is zeer blij met het door HeusschenCopier opgestelde inspiratiekader. Er is voor zover ons bekend niet eerder zo’n deugdelijke landschapsanalyse uitgevoerd in Nederweert. Het idee om met gebiedspaspoorten te gaan werken spreekt ons aan. Ondanks onze eerdere bedenkingen complimenteerden we de opstellers van het inspiratiekader vitaal buitengebied Nederweert dan ook met dit document. We zijn stiekem ook best trots dat de door ons opgestelde en vervolgens door de raad aangenomen motie “niet alles kan overal” tot dit mooie document heeft geleid.

De door onze fractie in deze vergadering ingediende amendementen tref je hieronder aan.

 

jakob Pustjens