Opvang Oekraiense vluchtelingen

Wij hebben bij het College aandacht gevraagd voor de huisvesting van Oekraiense vrouwen en kinderen in Nederweert. Zo vindt de GroenLinksfractie dat de gemeente zich moet inspannen om niet te lichtzinnig te besluiten om vrouwen en kinderen bij wildvreemde alleenstaande mannen te huisvesten. Wij waren blij te horen dat het College liet weten dat het leefgeld ondertussen is geregeld voor de Oekraiense vluchtelingen die in Nederweert gehuisvest zijn en die dit nodig hebben. Naar aanleiding van onze vragen over maatschappelijke begeleiding gaf het College aan dat de gemeente de mensen helpt bij het aanvragen van een DigID en een bankrekening en dat de gemeente Vluchtelingenwerk opdracht heeft gegeven om te helpen bij bijvoorbeeld sociale verzekeringen, het begeleiden naar taalonderwijsvoorzieningen en een goede socialisering in Nederweert.

Begeleiding statushouders

Het College heeft de GroenLinksfractie aangegeven graag opnieuw in gesprek te gaan met de vrijwilligersorganisatie Leer Iedereen Nederweert Kennen (LINK).

Afval

Omdat milieucentraal deze week gedoopt heeft tot "de week zonder afval" heeft de GroenLinksfractie haar vreugde uitgesproken over het in het coalitieakkoord vastgelegde streven om afval zo veel mogelijk te voorkomen én hergebruik zo veel mogelijk te stimuleren. In het coalitieakkoord staat ook dat het College in januari 2023 een nieuw systeem van afvalinzameling wil invoeren. 

De GroenLinksfractie bereikten klachten over PMD-zakken die kapot gaan en/of veel te lang aan de straat hangen. Daarom vroegen wij het College of zij bereid is om de PMD-zakken gedurende de rest van 2022 één keer per week op te laten halen in plaats van een keer in de twee weken. Immers, juist in de zomer kunnen zakken tot stankoverlast zorgen. Het College liet ons weten dat ze het huidige beleid voor januari 2023 niet wil veranderen. 

Toezicht en handhaving

DeGroenLinksfractie heeft een aantal gedetailleerde vragen voorgelegd aan het College omdat wij ons zorgen maken over Toezicht en Handhaving in Nederweert. Wij willen graag weten hoeveel reguliere milieucontroles er uitgevoerd zijn, hoeveel overtredingen er geconstateerd zijn en hoeveel milieuovertredingen er geconstateerd zijn naar aanleiding van bijvoorbeeld handhavingsverzoeken, meldingen, klachten en eigen constateringen van de milieu inspecteurs. Ook zijn wij heel benieuwd om te horen wat er vervolgens gebeurd is met de geconstateerde overtredingen.

Door te vragen naar deze getallen in de jaren 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021 hopen wij te kunnen zien welke ontwikkeling zich over deze jaren heeft afgespeeld. Uiteraard is de GroenLinksfractie ook heel benieuwd om te horen of het College – op basis van de hierboven aangegeven analyse – van mening is dat er een aanpassing in het beleid nodig is om ons leefmilieu in Nederweert afdoende te beschermen.

Het College heeft toegezegd deze vragen schriftelijk te zullen beantwoorden. 

Klacht van een burger over het niet toekennen van spreekrecht

Samen met het CDA, de VVD, D66 en het JAN heeft GL een amendement ingediend waardoor de klacht door de klachtadviescommissie in behandeling genomen zal worden. Onze toelichting hierbij was als volgt. 

De GroenLinksfractie heeft grote moeite met het zeer beperkte spreekrecht dat wij als gemeenteraad van Nederweert bieden aan onze burgers. Ook vinden wij dat klachten altijd serieus behandeld moeten worden. Door het amendement mede in te dienen hopen wij dat er openingen komen voor de gemeenteraad om het spreekrecht van burgers in de toekomst beter te borgen.

Ingekomen brief van de Taskforce culturele en creatieve sector (22-04-12)

De GroenLinksfractie heeft het College gevraagd hoe de landelijke bijdrage voor ondersteuning aan bovengenoemde sectoren, die immers erg geleden hebben onder de coronacrisis, uitgegeven is. Concreet gaat het om 90.000 Euro in 2020 en 121.000 Euro in 2021. Het College heeft toegezegd ons drie factsheets toe te sturen waaruit wij het antwoord op deze vraag zouden kunnen moeten destilleren. Wij wachten de schriftelijke reactie van het College af.

Ingekomen brief van Kunstbende Limburg (22-04-19)

De GroenLinksfractie heeft het College voorgesteld om de subsidieaanvraag van 2.000 Euro per jaar aan Kunstbende Limburg toe te kennen in 2023 en in 2024. 

Kunstbende Limburg is een stichting die al meer dan 30 jaar samenwerkt met jongeren in steden als Weert, Roermond, Maastricht en Heerlen maar ook in kleinere dorpen als Sevenum, Lottum, Oirsbeek of Wijlre. Zij bieden talent een podium. Dit doen ze samen met partners in het onderwijs, welzijnswerk en cultuur. Met coaches van topformaat laat Kunstbende Limburg jongeren van 13 tot 18 jaar hun talent optimaal ontdekken en ontplooien. In de afgelopen 30 jaar heeft Kunstbende Limburg aangetoond succesvol te zijn in haar aanpak bij het ondersteunen van lokaal talent. Dit kan jongeren een belangrijke basis bieden voor de rest van hun leven. De GroenLinksfractie vindt het belangrijk dat jongeren in Nederweert de ruimte krijgen om te groeien en kansen krijgen om hun talenten optimaal te ontplooien, juist na deze voor hun zo moeilijke coronaperiode. Om dit te onderstrepen hebben wij, samen met D66 en Nederweert Anders een motie ingediend. 

Na enige discussie is besloten om de motie aan te houden tot de volgende raadsvergadering waarin de Kadernota aan de orde zal komen. Wordt vervolgd!