Twee vrijwilligers die nieuwkomers helpen bij hun inburgeringsproces kwamen inspreken. Een van hen heeft ruime ervaring met het inburgeringsproces van Oekraïense vluchtelingen en de andere inspreker met statushouders. Ook van andere vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties hadden ons al berichten bereikt dat nieuwkomers in Nederweert relatief snel gekort worden op hun uitkering. Gevolg is dat vrijwilligers besluiten zich niet meer in onze gemeente te willen inzetten. Behalve Nederweert Anders, toonde geen enkele andere fractie interesse voor de problemen van nieuwkomers en hun vrijwilligers. Het collegevoorstel werd daarom toch overgenomen. Wij zullen echter blijven zoeken naar eerlijkere kansen voor iedereen.

Onderwijsachterstanden



Het andere belangrijke onderwerp dat op de agenda stond was het lokale onderwijsachterstandenbeleid. Van een lokaal beleidsplan verwacht onze fractie een lokale vertaling van landelijk en provinciaal beleid. Maar in dit beleidsplan kunnen wij niets vinden over wát het college wil bereiken, voor welke groepen kinderen en ook niet hoe het college dat gaat doen. Wij lezen in dit beleidsplan slechts een opsomming van zaken die sowieso al gebeuren. Omdat wij vinden dat er meer moet gebeuren om alle kinderen in Nederweert een goede start te geven, konden wij ook met dit raadsvoorstel helaas niet instemmen.

Nieuwe Pinnenhof

Voor de nieuwe Pinnenhof heeft onze fractie wel haar steun verleend. Wel hebben wij onze zorgen geuit over de vraag of dit een goede locatie is voor dé nieuwe multifunctionele accommodatie van onze gemeente. Het raadsbesluit betreft een grote investering. Wij verbazen ons erover dat het college deze grote projecten lanceert zonder een onderliggend plan. Welke lange termijndoelen streven wij in Nederweert na op het gebied van ruimtelijke en sociale ontwikkelingen? Met andere woorden: hoe willen we dat Nederweert er over 40 jaar uit ziet? En hoe kunnen inwoners uit de hele gemeente gedurende de komende 40 jaar profiteren van deze nieuwe multifunctionele accommodatie? Op deze vragen bleef het college ons het antwoord schuldig.

Huisvesting arbeidsmigranten

Bij de politiek bestuurlijke actualiteiten hebben wij het college een vraag gesteld over de transitie van het buitengebied. Wij vangen signalen op dat het huisvesten van arbeidsmigranten gezien wordt als een nieuw verdienmodel voor stoppende veehouders. Maar onze fractie heeft grote zorgen over de regels die onze gemeente hanteert voor het huisvesten van arbeidsmigranten. In Nederweert mogen zij namelijk als "een knecht" in een bedrijfswoning worden gehuisvest. Gevolg is dat er geen criteria gelden voor fijnstof, stank en schadelijke stoffen. Op onze vraag wat de gemeente doet om arbeidsmigranten uit de Europese Unie in hun eigen taal te wijzen op hun rechten, én op de manier waarop zij hun recht kunnen opeisen, kon het college helaas geen antwoord geven. Reden genoeg dus om het huisvestingsbeleid van arbeidsmigranten op de politieke agenda te plaatsen voor 2023.

Erfgoed is goed

Tot slot heeft onze fractie een ultieme poging ondernomen om het al veel te lang durende conflict tussen de lokale erfgoedorganisaties en de gemeente Nederweert op te lossen. Wij zijn ervan overtuigd dat het voortsudderen van dit conflict schadelijk is voor de reputatie van het gemeentelijk bestuur en niemand schiet daar iets mee op. Omdat de lokale erfgoedorganisaties duidelijk hebben aangegeven best met het college om tafel te willen, mits het college publiekelijk excuses aanbiedt voor handelingen in het verleden, hebben wij het college geprobeerd te verleiden om dat in deze vergadering te doen. Het college bleek hier helaas niet toe bereid. Rest ons slechts de wetenschap dat wij alles gedaan hebben wat wij konden voor het erfgoed van Nederweert.