Tijdens deze vergadering is het nieuwe afvalbeleid vastgesteld. De GroenLinksfractie heeft het College gevraagd om te onderzoeken of er een discretere manier te vinden is voor het afhalen van incontinentiemateriaal maar hier stond het College niet voor open.

Ook is er in deze raadsvergadering besloten om de geurnormen voor plattelandswoningen te versoepelen en de endotoxinetoets te schrappen. De GroenLinksfractie had en heeft grote moeite met de manier waarop dit besluit tot stand is gekomen.

Beleid aangaande plattelandswoningen is complex. Tot ons verdriet heeft het College geen enkele poging ondernomen om de raad vooraf goed te informeren over de voor- en nadelen van het voorgelegde raadsvoorstel. Dit betekende dat de GroenLinksfractie moest proberen om op eigen houtje een standpunt te vormen in de dagen voorafgaand aan deze raadsvergadering.

Bij het bestuderen van de bestaande beleidsregel die met het raadsvoorstel was meegestuurd en die het College dus wilde aanpassen, ontstond bij de GroenLinksfractie de indruk dat deze beleidsregel juridisch rammelt. Vooral de tekst die erin staat over het huisvesten van arbeidsmigranten als een "knecht" vlakbij een bedrijf waar zij werken schoot bij ons in het verkeerde keelgat. Blijkbaar vinden wij in Nederweert dat arbeidsmigranten aan hogere fijn stof concentraties mogen worden blootgesteld dan mensen in plattelandswoningen. Hebben arbeidsmigranten dan geen recht op een gezond woon- en leefklimaat?

Bovendien werd deze beleidsregel nu voor de vijfde keer herzien. Door alle eerdere herzieningen ligt er nu al een extreem moeilijk te doorgronden tekst. Deze is waarschijnlijk alleen te begrijpen door mensen die bij alle eerdere discussies en aanpassingen betrokken waren.

Kortom, wat de GroenLinksfractie betreft viel dit raadsvoorstel in de categorie broddelwerk. Wij hadden dan ook graag gezien dat het College haar huiswerk fatsoenlijk gedaan zou hebben en met een deugdelijk en goed onderbouwd voorstel naar de raad zou zijn gekomen.

Maar het liep anders. De coalitiepartijen hadden blijkbaar wel voldoende gelegenheid gehad om het stuk samen voor te bereiden. Tijdens de vergadering kwamen zij namelijk met een gezamenlijk amendement. De oppositiepartijen werden hier ter vergadering door verrast.

De coalitiepartijen wilden blijkens hun amendement wél de endotoxine toets schrappen én de geurnormen verslappen, maar zij wilden deze verruiming niet beperken tot het moment van vaststellen van de omgevingsvisie op 20 juli 2021. Blijkbaar vinden zij dat de nieuwe criteria onbeperkt moeten blijven gelden. En dat het woon- en leefklimaat van alle betrokkenen ondergeschikt is.

De GroenLinksfractie hoopt vurig dat toekomstige raadsbesluiten er niet meer op deze manier doorgedrukt worden. Wat ons betreft wordt er vanaf nu in elke presidiumvergadering per agendpunt getoetst of een stuk klaar is om voor besluitvorming voor te leggen aan de raad of niet. Stukken die nog niet klaar zijn, moeten vanaf nu wachten. 

Hopelijk kan de nieuwe griffier helpen om de besluitvorming in de gemeenteraad van Nederweert  een beetje te professionaliseren!