Oud Limburgs Schuttersfeest
Na de opening, startte de voorzitter met de mededeling dat Nederweert niet in staat is gebleken om het OLS in 2024 te organiseren. Onze fractie zag hierin een analogie met andere zaken die niet gelukt waren zoals
- het omvormen van Nationaal Park de Groote Peel naar Nationaal Park de Peelvenen,
- uitwerking geven aan het in januari 2020 getekende Schone Lucht Akkoord, en
- het afhandelen van klachten die gericht zijn aan het adres van bestuurders en gemeentesecretaris volgens de verordening klachtadviescommissie.
GroenLinks vroeg zich hardop af of wij, als gemeentebestuur in Nederweert, überhaupt nog wel bij machte zijn om de belangen van de inwoners in deze gemeente op een verantwoorde manier te dienen. Deze uitspraak moet ook gezien worden in het licht van al hetgeen hieronder is beschreven.
Vaststellen van de agenda
Op de maandag voorafgaand aan deze raadsvergadering was er een extra presidiumvergadering ingelast omdat bij twee agendapunten incomplete danwel verouderde bijlagen waren toegevoegd. Dit werd pas vlak voor de raadsvergadering ontdekt door burgers. De agendapunten betroffen:
- Bestemmingsplan De Riet 4 Nederweert-Eind (agendapunt 10)
- Vaststellen bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Aan Veertien' (agendapunt 11).
Dit zijn beide politiek gevoelige onderwerpen waarop zienswijzen zijn binnengekomen en waarop insprekers verwacht werden. In deze extra presidiumvergadering werd afgesproken dat de mensen die zouden inspreken en de mensen die zienswijzen hadden ingediend telefonisch op de hoogte gebracht zouden worden dat deze twee agendapunten pas op 6 februari 2024 aan de orde zouden worden. Op de dinsdagmiddag van de raadsvergadering bleek helaas dat een ambtenaar een email had rondgestuurd over dit onderwerp die
- onjuiste informatie bevatte over de voorgestelde wijze van behandeling van deze agendapunten,
- vertrouwelijke informatie bevatte volgens de Algemene Verordening bescherming Persoonsgegevens en
- waarin bovendien gevraagd werd de betreffende email verder te verspreiden.
De D66-fractie verwoordde de zorgen van de hele raad over het voorgevallene uitstekend bij het vaststellen van de agenda.
Vragenuur en nieuwe leden rekenkamer
Tijdens het vragenuur stelde de GroenLinks-fractie vragen over
- het maatschappelijk belang van de categorieën waarvoor een gemeentecompliment uitgereikt wordt
- de intimiteit van de Gunnerij na de verhuizing naar de Pinnenhof en
- het gemak waarmee klachten over geurhinder lijken te worden afgewimpeld.
Na de benoeming van twee leden van de rekenkamer Nederweert, waarvoor ook onze fractievoorzitter zich had ingezet, werd helaas geen gelegenheid geboden om te feliciteren. Daarom wenst de GroenLinks-fractie alle leden van de rekenkamer op deze plaats heel veel succes toe bij hun belangrijke werk!
Omgevingsvisie kernen en bedrijventerreinen
Bij het raadsvoorstel vaststelling omgevingsvisie kernen en bedrijventerreinen heeft onze fractie, samen met Nederweert Anders, een amendement ingediend enerzijds om een fout uit het raadsvoorstel te halen. In de nota van zienswijzen stond dat het circulair bouwen van woningen zou worden toegevoegd, maar hierover was niets terug te vinden in de bijlage. Belangrijker was echter dat we de omgevingsvisie in lijn wilden brengen met het in januari 2020 getekende Schone Lucht Akkoord. Helaas stemde naast de indieners alleen D66 voor ons amendement.
Het stelde ons enorm terleur dat het JAN tegen stemde. Een omgevingsvisie gaat enkel over ambitie. Je legt je met een visie nergens op vast. Maar zelfs dát wilde het JAN niet doen. En dat terwijl zij in januari 2020 medeverantwoordelijk waren voor het plaatsen van de volgende tekst op de gemeentelijke website: Uw gezondheid gaat voor onze gemeenteraad boven alles".
De enige ambitie die onze fractie in deze omgevingsvisie kan ontdekken is dat er een extra bedrijventerrein moet komen. GroenLinks is gezien alle recente ontwikkelingen in ons buitengebied niet overtuigd van nut en noodzaak en daarom stemde GroenLinks tegen dit raadsvoorstel.
Stankoverlast op woningen
Vervolgens kwam het in onze ogen zeer slechte voorstel Addendum bij de vijfde herziening van de Beleidsregel Omgekeerde Werking Woon- en Leefklimaat aan de orde. De coalitiepartijen CDA, JAN en VVD brachten hierbij tot ons verdriet een amendement in waarmee de grenzen voor het wonen in onacceptabele stank in de gemeente Nederweert tot in het uiterste worden opgerekt. Zelfs eerder vastgestelde tekst in de omgevingsvisie buitengebied haalden de coalitiepartijen met hun amendement onderuit.
Ondertussen wordt er nog niets gedaan aan het bestrijden aan de bron. Volgens onze fractie rijmt het raadsvoorstel niet met de rechterlijke uitspraak van 14 september 2022, waarin geconcludeerd wordt dat geurhinder van meer dan 19,4 odeur in strijd is met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Onze gemeente heeft met de crisis- en herstelwet wel degelijk instrumenten in handen om stankoverlast bij de bron aan te pakken.
Toen de wethouder dit bagataliseerde heeft de GroenLinks-fractie de wethouder geattendeerd op het feit dat Nederweert ondertussen een brief heeft gekregen van een advocaat namens een aantal inwoners uit Nederweert die last hebben van onaanvaardbare geurhinder. Deze advocaat vraagt de gemeente de schending van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens op te heffen door het aantal dieren in een bepaalde stal en daarmee de geuruitstoot zodanig te verminderen dat de geurbelasting op de zwaarstbelaste woning onder de 19,4 odeur blijft. De GroenLinks-fractie heeft veel vertrouwen in deze advocaat omdat het dezelfde betreft als de advocaat die namens burgers betrokken was bij de rechtszaak tegen de staat. De wethouder bleek nog niet op de hoogte te zijn van deze brief.
Helaas werden het slechte amendement én het slechte raadsvoorstel aangenomen. GroenLinks zal echter elke kans blijven aangrijpen die zij ziet om te strijden voor een gezonde leefomgeving van ons allemaal!
Omdat het ondertussen laat geworden was, werd besloten de raadsvergadering op woensdag 13 december voort te zetten (zie hieronder).