De omslag naar een eerlijke en duurzame wereld begint lokaal. Overal ter wereld zijn het gemeentebesturen die vooroplopen en concreet laten zien hoe de samenleving van de toekomst eruit kan zien. Ook in Nederland. Utrecht loopt al jaren voorop waar het gaat om ruimtelijke ordening en mobiliteitsbeleid. De stad trekt internationaal de aandacht; beleidsmakers van over heel de wereld komen langs om te zien hoe Utrecht zich klaarmaakt voor de toekomst. Ook op sociaal gebied heeft Utrecht de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het weerbaar maken van lokale gemeenschappen. GroenLinksers uit allerlei gemeenten trotseerden de regen om zich te laten informeren en inspireren.

Ruimtelijke ordening en Mobiliteit

Lot van Hooijdonk (wethouder mobiliteit, energie en klimaat in Utrecht) en Kees Diepeveen (oud-wethouder wonen, Merwedekanaalzone, grondzaken, markten en havens en openbare ruimte in Utrecht) verzorgden deze dag een fietsexpeditie. Zij gaven ons een mooi inkijkje in het proces dat ertoe geleid heeft dat Utrecht internationaal zo mooi op de kaart is komen te staan. Dit is het resultaat van jarenlang werken aan thema’s als mobiliteit, vergroening, woonbeleid, gebiedsontwikkeling en energietransitie. Al fietsend door de regen deden we onder andere projecten aan in Overvecht, de Maliebaan en de Adriaan van Ostaedelaan. Ook fietsten we over de Dafne Schippersbrug en maakten we kennis met stadslab Raum in Leidsche Rijn. Met liefde en geduld werden al onze vragen beantwoord.

Hoogtepunt van de expeditie was de Merwedekanaalzone. Midden in de stad wordt een volledig nieuwe woonwijk gebouwd van duizenden woningen, autoluw en met veel aandacht voor groen, voorzieningen en deelvervoer. Voor mij was het heel inspirerend om te leren hoe al deze projecten van de grond zijn gekomen en hoe hindernissen overwonnen werden. Zo vertelde Lot dat het eerste project waarvoor zij verantwoordelijk was heel spannend was. Maar als het eerste project succesvol verloopt, leer je veel en geeft dat vertrouwen – ook voor de mensen waarmee je samenwerkt - voor een volgend project.

Sociaal beleid

Tijdens de lunch schoof Linda Voortman (wethouder werk en inkomen, diversiteit en inclusie, WMO, grondzaken, groen, dierenwelzijn en publieksdienstverlening in Utrecht) aan. Zij hield een inspirerend verhaal over haar aanpak van schulden en armoede in Utrecht en welke resultaten ze heeft weten te bereiken. Zo adviseert de voedselbank om de energietoeslag te geven aan alle mensen met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum. Utrecht heeft dit doorgevoerd. Het NIBUD berekende dat gezinnen met oudere kinderen vaak te weinig inkomsten hebben om rond te kunnen komen. Mensen kunnen hun U-pas nu ook gebruiken voor kleding van hun kinderen. En Utrecht maakt na een succesvolle pilot nu gebruik van zes ervaringsdeskundigen. Deze mensen snappen als geen ander hoe mensen geholpen kunnen worden én ze zijn 24/7 beschikbaar.

Maar hoe bereik je de mensen waar het om gaat? Je wilt niet dat geld dat bedoeld is voor armoedebestrijding op de plank blijft liggen. Zo wordt er in Utrecht bij mensen met betaalproblemen aangebeld met kits om isolerende maatregelen te treffen in huis. Maar nieuw beleid is niet altijd het meest effectief. Bereik blijft de grootste uitdaging. Het is prachtig om te zien dat artsen, imams en ook schooldirecteuren in Utrecht nu actief helpen om mensen de weg te wijzen naar gratis hulpverlening!

utrecht