Uit het verhaal van WML bleek heel duidelijk dat de drinkwatervoorziening op termijn onder druk staat. De presentatie en het boekje van WML vind je hieronder.

Daarna volgde een presentatie van Waterschap Limburg. Deze presentatie vind je ook hieronder. Onze fractie was teleurgesteld over de antwoorden die wij kregen op de vragen die wij aan waterschap Limburg stelden. Hieronder vind je deze vragen en antwoorden.

Wij vroegen Waterschap Limburg of

  • de raad op de hoogte gehouden kan worden van de ontwikkelingen in het dal van de Aa omdat er via de officiële kanalen sinds begin 2022 niets meer is vernomen en dit project heel belangrijk is in het kader van de KRW en N2000-doelen

Ondernemers in de streek zijn zelf aan de slag om een toekomstvisie op te stellen voor het gebied het Dal van de Aa, dat volgens hen invulling geeft aan de vooropgestelde doelen op gebied van toekomstbestendig, economisch grondgebruik, water en natuur. Naar verwachting wordt dit jaar een visie vanuit de ondernemers in het Limburgse deel aangeleverd. Waterschappen ondersteunen en begeleiden de ondernemers met (hydrologische) kennis en coördinatie. De door ondernemers opgestelde conceptvisie, wordt vervolgens getoetst op doelrealisatie en haalbaarheid i.s.m. waterschappen, provincies, gemeenten, Staatsbosbeheer, GGA Vitale Peel. In afstemming met de gemeente wordt u op de hoogte gehouden over deze ontwikkelingen.

  • het waterschap kan uitleggen waarom de waterkwaliteitskaarten op de website van het waterschap Limburg in Ospel geen Stikstof- en Fosfor-zomer gemiddelde metingen laten zien in 2022 en 2023 terwijl de metingen in 2020 en 2021 rood, dus duidelijk te hoog, waren.

De metingen die in Ospel in 2020 en 2021 zijn gedaan maakten geen onderdeel uit van het vaste waterkwaliteitsmeetnet. Waterschap Limburg heeft een hoofdmeetnet met locaties en daaromheen een roulerend meetnet waar eens per tijdseenheid gemonitord wordt. Sommige vaste meetpunten worden jaarlijks bemeten, sommige één keer in de 3 of 6 jaar. De mondingen van grotere beken hebben doorgaans vaste meetpunten, in de haarvaten van het watersysteem zijn de tussenpozen tussen bemonsteringen wat langer. Verder zijn er ook nagenoeg vaste meetpunten op basis van afspraken met derden, bijvoorbeeld het Meetnet Landbouw specifiek oppervlaktewater of het Landelijk meetnet Gewasbeschermingsmiddelen

Bij de GroenLinks-fractie zijn de zorgen over de grondwaterkwaliteit, de oppervlaktewaterkwaliteit en de grondwaterkwantiteit in het stroomgebied van de Aa onverminderd groot. Waterschap Aa en Maas heeft aangegeven dat je stroomopwaarts (dus in Limburg) veel verschil kunt maken door het dal van de Aa te verondiepen, te verbreden en de peilen op te hogen. Helaas zijn de ambities aan de Limburgse kant van de grens lager dan aan de Brabantse kant van de grens. 

GroenLinks Nederweert zal aandacht blijven vragen voor ons water. Zowel via de gemeente, de Provincie Limburg als het Waterschap Limburg!