Het lab was op 30 juli 2021 ontdekt. In een persverklaring liet de politie weten dat het om een historische vangst ging; nog nooit zag men in Nederland een cyrstal meth-lab van deze omvang. Er werd alleen al 260 kilo eindproduct aangetroffen. Op 23 augustus 2024 meldde de Limburger dat er mogelijk sprake zou zijn van bodemverontreiniging. Omdat drie onderzoeken die het college onder ogen kreeg vragen opriepen, heeft het college op 24 april 2024 opdracht gegeven om een nader bodemonderzoek uit te voeren. Waarom hier zoveel tijd overheen ging is onduidelijk.
Uit het onderzoek dat het college heeft laten uitvoeren blijkt dat zowel in de grond- als het grondwater een bodemverontreiniging is ontstaan met drugsparameters. De omvang van de bodemverontreiniging lijkt beperkt te blijven tot (onder) de bestaande bebouwing. Zowel zintuiglijk als analytisch bevindt de kern van de verontreiniging zich bij peilbuis 104. Strukton adviseert om de bronlocatie van de verontreiniging (nabij peilbuis 104) te saneren om verdere verspreiding te voorkomen.
Daarnaast wordt geadviseerd om middels een grondwatermonitoring aan te tonen dat (in de toekomst) geen verspreiding naar het grondwater plaatsvindt. De perceeleigenaren hebben aangegeven de saneringsmaatregelen uit te zullen voeren. Het college bewaakt de voortgang en maakt desnoods gebruik van haar handhavingsinstrumenten indien de maatregen niet (tijdig) worden uitgevoerd door de perceeleigenaren. Wie de grondwatermonitoring in de toekomst voor zijn rekening neemt is onduidelijk.
Toevalsbevinding: vinylchloride grondwater
In het kader van het nader bodemonderzoek heeft Strukton ook watermonsters genomen bij een tweetal grondwaterputten in de omgeving van Hoogbosweg. In beide grondwaterputten wordt een verhoogd gehalte aan vinylchloride (VC) gemeten. Vinylchloride wordt meestal in het grondwater (en op dergelijke diepten) aangetroffen als afbraakproduct van VOCL (vluchtige organochloorverbinden).
Deze VOCL-verontreinigingen worden vaak veroorzaakt door historische activiteiten zoals voormalige chemische wasserijen of industriële locaties. Dergelijke verontreinigen zijn vaak groot van omvang omdat VOCL zwaarder is dan water (zakt dus naar de diepte). Door biologische afbraak ontstaat dan in de pluim van deze verontreiniging vinylchloride. De gemeten waarden zouden dus kunnen duiden op een grootschalige grondwaterverontreiniging, stroomopwaarts van de locatie. Het is niet aannemelijk dat er een verband bestaat met het voormalige drugslaboratorium onder meer omdat de stoffen (organochloorverbindingen) niet typerend zijn voor drugsproductie.
De oorzaak is op dit moment onbekend en zal nader onderzocht moeten worden. Hiertoe heeft het college contact gelegd met de provincie Limburg als zijnde grondwaterkwaliteitsbeheerder. De provincie laat de herkomst/oorzaak van de vinylchloride verontreiniging nader onderzoeken door Strukton. Het college wordt geïnformeerd over de voortgang van de onderzoeken en de resultaten. De GroenLinks-fractie zal erop toezien dat ook de raad geïnformeerd wordt over de voortgang van de onderzoeken en de resultaten.
De door het college gegeven antwoorden en het GGD rapport tref je hieronder aan. Het advies dat het college heeft gevraagd en het rapport met de resultaten van het in opdracht van het college verrichte bodemonderzoek waren hier ook gedeeld maar ondanks dat de titel de indruk wekte dat de rapporten geanonimiseerd waren, bleek dit niet het geval te zijn. Daarom zijn het advies en het rapport weer verwijderd.
Geachte fractie GroenLinks,
Hierbij beantwoorden wij de vragen die u heeft gesteld naar aanleiding van een artikel in Dagblad de Limburg, op 24 augustus jl, getiteld "Vastgoedmiljonair blijkt link tussen enorme crystal methlabs in Limburg en verschijnt in vizier van justitie" en het bijbehorende inlegkatern getiteld "Schone grond".
Bij uw fractie zijn naar aanleiding van dit inlegkatern zorgen ontstaan over mogelijke verspreiding van schadelijke stoffen in het milieu vanuit het voormalige crystal methlab aan de Hoogbosweg 15 te Nederweert en de eventuele gevolgen hiervan voor de gezondheid van omwonenden en het nabij gelegen Natura 2000-gebied.
In het hiernavolgende worden uw vragen schuin gedrukt weergegeven waarna ons antwoord volgt.
1. Klopt het dat de gemeente vlak na de ontmanteling van het crystal methlab in Nederweert een 'schone grond verklaring' heeft gezien en dat de gemeente de echtheid van de inhoud van dit document betwist?
Ad 1) Wij hebben inderdaad bodeminformatie ontvangen waar we onze twijfels bij hadden gelet op het tijdelijk gebruik van het perceel en de bebouwing ten behoeve van de productie van drugs.
2. Kunt u ons meenemen in het door de gemeente gevolgde proces? Wanneer heeft de gemeente de 'schone grond verklaring' beoordeeld, wat waren uw redenen om aan de echtheid te twijfelen, wanneer heeft de gemeente opdracht gegeven om nader
bodemonderzoek uit te voeren en wanneer waren de resultaten van dit nadere onderzoek in uw bezit?
Ad 2) In de afgelopen periode heeft het college in totaal drie bodemonderzoeken met betrekking tot de locatie aan de Hoogbosweg 15 ontvangen. Eén bodemonderzoek is afkomstig van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De andere twee bodemonderzoeken zijn in opdracht van de perceeleigenaren uitgevoerd.
Op basis van de beschikbare bodeminformatie was onduidelijk wat de precieze omvang van de verontreiniging is. Bovendien waren de onderzoeken niet toegespitst op de uitgevoerde activiteiten van het drugslaboratorium. Daarom heeft het college op 24 april 2024 opdracht gegeven aan Strukton Milieutechniek om een nader bodemonderzoek uit te voeren. Op 9 augustus 2024 hebben
we de resultaten van het nader bodemonderzoek ontvangen. De resultaten zijn aan alle betrokkenen teruggekoppeld.
Voor meer informatie en een uitgebreide beschrijving verwijzen wij u graag naar het afschrift van het nader onderzoek welke (geanonimiseerd) als bijlage 1 is bijgevoegd.
3. 'Overigens heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gesteld dat men niet uitgaat van gevaar voor de volksgezondheid', staat er in de tekst. Kunt u de raad inzage verstrekken in alle afwegingen die er zijn gemaakt bij het beoordelen van eventuele risico's voor de gezondheid van omwonenden? Zijn buiten het NFI, ook de GGD en het RIVM in deze afweging betrokken?
Ad 3) Het college heeft de resultaten van het nader bodemonderzoek op 14 augustus 2024 ter advisering voorgelegd aan de GGD, de provincie Limburg en het Waterschap Limburg. De GGD heeft op 16 augustus 2024 advies uitgebracht ten aanzien van de resultaten van het nader onderzoek. Het advies van de GGD is aan alle betrokkenen teruggekoppeld. Voor meer informatie en een uitgebreide beschrijving verwijzen wij u graag naar het (geanonimiseerde) GGD advies welke als bijlage 2 is bijgevoegd.
4. Kunt u de raad informeren over de huidige verontreinigingssituatie in het milieu rondom Hoogbosweg 15? In hoeverre is er sprake van verspreiding van schadelijke stoffen in het grondwater? Zijn er maatregelen nodig om te voorkomen dat deze stoffen effect hebben op het nabij gelegen Natura 2000-gebied? Of op het gebruik van grondwater uit de nabije omgeving? Zijn er saneringsmaatregelen nodig?
Ad 4) Geconcludeerd wordt dat zowel in de grond- als het grondwater een bodemverontreiniging is ontstaan met drugsparameters. De omvang van de bodemverontreiniging lijkt beperkt te blijven tot (onder) de bestaande bebouwing. Zowel zintuiglijk als analytisch bevindt de kern van de verontreiniging zich bij peilbuis 104. Strukton adviseert om de bronlocatie van de verontreiniging
(nabij peilbuis 104) te saneren om verdere verspreiding te voorkomen. Daarnaast wordt geadviseerd om middels een grondwatermonitoring aan te tonen dut (in de toekomst) geen verspreiding naar het grondwater plaatsvindt. De perceeleigenaren hebben aangegeven de saneringsmaatregelen uit te zullen voeren. Het college bewaakt de voortgang en maakt desnoods gebruik van haar handhavingsinstrumenten indien de maatregen niet (tijdig) worden uitgevoerd door de perceeleigenaren.
Toevalsbevinding: vinylchloride grondwater
In het kader van het nader bodemonderzoek heeft Strukton ook watermonsters genomen bij een tweetal grondwaterputten in de omgeving van Hoogbosweg. In beide grondwaterputten wordt een verhoogd gehalte aan vinylchloride (VC) gemeten. Vinylchloride wordt meestal in het grondwater (en op dergelijke diepten) aangetroffen als afbraakproduct van VOCL (vluchtige organochloorverbinden). Deze VOCL-verontreinigingen worden vaak veroorzaakt door historische activiteiten zoals
voormalige chemische wasserijen of industriële locaties. Dergelijke verontreinigen zijn vaak groot van omvang omdat VOCL zwaarder is dan water (zakt dus naar de diepte). Door biologische afbraak ontstaat dan in de pluim van deze verontreiniging vinylchloride. De gemeten waarden zouden dus kunnen duiden op een grootschalige grondwaterverontreiniging, stroomopwaarts van de locatie.
Het is niet aannemelijk dat er een verband bestaat met het voormalige drugslaboratorium onder meer omdat de stoffen (organochloorverbindingen) niet typerend zijn voor drugsproductie. De oorzaak is op dit moment onbekend en zal nader onderzocht moeten worden. Hiertoe heeft het college contact gelegd met de provincie Limburg als zijnde grondwaterkwaliteitsbeheerder. De
provincie laat de herkomst/oorzaak van de vinylchloride verontreiniging nader onderzoeken door Strukton. Het college wordt geïnformeerd over de voortgang van de onderzoeken en de resultaten.
5. Wanneer kan de gemeenteraad een kopie ontvangen van het onderzoeksrapport met de resultaten van het in opdracht van de gemeente uitgevoerde bodemonderzoek?
Ad 5) Zowel het nader bodemonderzoek als het advies van de GGD zijn geanonimiseerd als bijlagen bij deze brief gevoegd.
Wij vertrouwen erop u met het voorgaande naar behoren geïnformeerd te hebben.
Met vriendelijke groet,
Burgemeester en wethouders van Nederweert,
Bijlagen:
• Geanonimiseerd nader bodemonderzoek Hoogbosweg 15 te Nederweert d.d. 9 augustus 2024 opgesteld door Strukton Milieutechniek met documentnummer VB/SO301424-20139.
• Geanonimiseerd GGD-advies d.d. 16 augustus 2024.