Stoppersregeling veehouderij
Het rijk heeft miljarden klaarliggen voor stikstofsanering. Bedrijven die gebruik kunnen maken van stoppersregelingen liggen in de buurt van Natura 2000-gebieden die gebukt gaan onder een veel te hoge stikstofneerslag. Als een boer dit wil, koopt het Rijk zijn vergunningen inclusief de stallen voor varkens, runderen en pluimvee op. De grond blijft in bezit van de boer. Nederweert heeft maar liefst drie Natura 2000-gebieden die zwaar gebukt gaan onder overbelasting door stikstof. De Groote Peel heeft daarnaast ook veel last van verdroging. Sarsven en de Banen heeft last van een slechte waterkwaliteit. “Wat we niet willen is dat boeren uit Nederweert op grote schaal overschakelen naar gewassen waarbij nóg meer grondwater en bestrijdingsmiddelen gebruikt worden”, zegt Manders. “Het gemeentebestuur heeft nu de kans om al deze problemen tegelijk aan te pakken”.
Luchtkwaliteit Nederweert
De Limburgse GGDs rapporteerden over 2019 dat problemen met luchtkwaliteit in geen enkele andere Limburgse gemeente als Nederweert zo vaak resulteerden in longkanker bij 50-plussers of vroegtijdige sterfte bij 30-plussers. Het is dan ook geen toeval dat Nederweert begin 2020 als eerste Limburgse gemeente het Schone Lucht Akkoord tekende. Toch werd vorige maand bekend dat de luchtkwaliteit de afgelopen jaren verder verslechterde. Hierop zegde wethouder Boris Meessen toe om het Schone Lucht Akkoord prioriteit te geven en op zeer korte termijn te gaan vertalen naar toetsbaar beleid. De verwachting is echter dat het een aantal jaren zal duren voordat dit daadwerkelijk gaat leiden tot een verminderde totale uitstoot van fijnstof, ammoniak en stank in Nederweert.
Landschapskwaliteit
Op 11 juli vroeg GroenLinks het college op zoek te gaan naar een bureau van landschapsarchitecten. Op de VVD na, steunden alle raadsfracties deze oproep van GroenLinks. Marieke Manders: “Er bestaan in Nederland goede landschapsontwerpers. Zij kunnen een integrale omgevingsvisie vertalen naar een ruimtelijk voorstel waarin álle opgaven en wensen voor Nederweert op een zo goed mogelijke manier ingepast worden. Als je nu door de gemeente Nederweert fietst of wandelt, zie je het resultaat van allerlei particuliere initiatieven. Bedrijventerreinen liggen verspreid over de gemeente. Veehouderijbedrijven liggen vlak bij woningen. Nederweert is in feite veranderd in een stallenlandschap. De verkeersveiligheid laat op veel plaatsen in Nederweert ook nogal wat te wensen over. Als we de stoppersregeling nú aangrijpen om een goed ruimtelijk voorstel te laten maken voor heel Nederweert, dan kunnen ook onze kinderen en kleinkinderen daar nog plezier van hebben.”
Samenhangende groenstructuur
Als verbindend element denkt GroenLinks aan een robuuste groenstructuur die de kern van Nederweert, door middel van groene wandel- en fietscorridors verbindt met bedrijventerreinen, met andere dorpskernen én met de natuur in het buitengebied. “Zo’n groenstructuur nodigt niet alleen uit tot ontmoeten, wandelen en fietsen, maar kan nieuwe bebouwing ook min of meer in zich opnemen. Als zo’n groenstructuur goed ontworpen wordt, kan deze de woningen en gebouwen die in de structuur worden ingebed, eenvoudig overleven. Daarom vinden wij dit een goede investering in de toekomst van Nederweert”, zegt Manders. “Bovendien sluit dit voorstel heel mooi aan bij de opdracht vanuit Rijk en Provincie om 10% van het landschap te laten bestaan uit groenblauwe dooradering. Bij een gemeente als die van ons hoopt men dit al in 2030 te hebben gerealiseerd. Dus laten we hier in Nederweert met elkaar de schouders onder zetten!“