De kansenongelijkheid is de afgelopen 10 jaar in Nederland alleen maar toegenomen. Ook Nederweert wordt steeds diverser. GroenLinks Nederweert vindt het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in onze gemeente. Ongeacht je geaardheid, de kleur van je huid of waar je geboren bent. GroenLinks vindt het belangrijk dat we mét elkaar praten. En niet óver elkaar. Scholen spelen hierin een belangrijke rol. GroenLinks Nederweert roept de coalitie dan ook op om in haar beleid niet alleen aandacht te hebben voor sport en voor prestatie, maar ook voor kunst en cultuur en voor respect voor elkaar. Kunst en cultuur als verbinding als verrijking van het leven van ons allemaal!

Steeds meer mensen kunnen de energie- en gasrekening niet betalen, of de brandstof van hun auto. Met de oorlog in Oekraïne is er wat GroenLinks betreft alleen maar een extra grote noodzaak om sneller onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. De coalitie wil de komende 4 jaar niet nadenken over een tweede windpark. Maar wat gaat deze coalitie doen om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen? De coalitie wil de verantwoordelijkheid van de gemeente om alle huizen te isoleren toch niet enkel bij een energie coöperatie neerleggen?

Vandaag een week geleden meldde de NOS dat de kans steeds groter wordt dat de gemiddelde jaartemperatuur in de komende vijf jaar al 1,5 graad gestegen is ten opzichte van de pre-industriële tijd. Gisterochtend meldde het NRC dat het droge voorjaar van nu gelijk op gaat met recordjaar 1976.

Nieuwe bedrijvigheid die slecht is voor het klimaat, voor de kwaliteit van ons water, van onze lucht, van onze bodem of voor onze natuur moeten we niet meer willen in Nederweert. Een nieuw bedrijventerrein mag wat GroenLinks betreft dan ook nooit ten koste gaan van onze gezondheid of van bestaande natuur.

Voor bestaande bedrijven geldt dat zij verantwoordelijk zijn voor de grootste CO2 uitstoot. Al sinds 1994 zijn bedrijven verplicht om onder de Wet milieubeheer investeringen te doen voor energiebesparende maatregelen, wanneer deze binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Met de huidige energieprijzen moet de gemeente kleine bedrijven kunnen helpen om aan deze wettelijke verplichting te voldoen, bijvoorbeeld in de vorm van leningen. Als we dat deze bestuursperiode goed regelen, is dat niet alleen goed voor onze ondernemers, maar goed voor ons allemaal!

Tot ons grote verdriet komt het woord stikstof in het coalitieakkoord niet voor en wordt natuur slechts genoemd als toeristische attractie. Is de coalitie vergeten hoe afhankelijk wij allemaal zijn van onze natuur? En hoe slecht het ervoor staat met onze natuur?

In het coalitieakkoord lees ik dat natuur als bezienswaardigheden bereikbaar moet worden door middel van fiets- en wandelroutes. GroenLinks adviseert de coalitie om dan ook meteen te zorgen voor bermen en/of sloten langs deze fiets- en wandelpaden zodat niet alleen mensen maar ook andere levende organismen zich kunnen verplaatsen.

In de kernen ziet GroenLinks graag minder blik van auto’s en meer groen, meer water, meer bankjes, meer speeltuintjes, meer fietsers, en meer wandelaars. Laten we investeren in het openbaar vervoer vanuit Leveroy, vanuit Ospeldijk en vanuit de weide omgeving. Het percentage elektrische auto’s loopt in Nederweert ver achter bij het landelijk gemiddelde. Misschien zijn er in Nederweert mogelijkheden voor een initiatieven met elektrische deelauto’s of anders met elektrische deelfietsen?

Vrachtwagens, landbouwvoertuigen, auto’s en bestelbussen rijden regelmatig te hard door de straten van onze gemeente. Laten we maximumsnelheden invoeren van 60 km/uur buiten de bebouwde kom en 30 km/uur binnen de bebouwde kom. Als we betaald parkeren in het centrum invoeren, weren we niet alleen meer blik uit onze dorpskernen, er komt ook meteen budget vrij om duurzame, veilige en gezonde mobiliteit te bevorderen.

In hoofdstuk 6 lezen we dat we overlast gaan beperken door het verbeteren van de luchtkwaliteit. De GroenLinksfractie wil u meteen een concreet voorstel willen doen. Laten we bij het RIVM een 24/7 luchtkwaliteitsmeetpunt aanvragen. Meten is weten. Als we dit nu in Nederweert regelen, zijn we in de toekomst niet meer uitsluitend afhankelijk van rekenmodellen, maar kan iedereen op elk moment van de dag via de website https://www.luchtmeetnet.nl/ checken hoe het met onze luchtkwaliteit gesteld is.

Bij het opstellen van een beleidsplan verlichting, vragen wij de coalitie om aandacht te hebben voor lichtvervuiling. Veel dieren raken verstoord in hun natuurlijke gedrag door licht dat ’s nachts brandt. Bovendien kunnen we zo ook kostbare energie besparen.

Ook missen wij in dit coalitieakkoord aandacht voor de kwaliteit van ons oppervlaktewater. In 2027 moeten we aan de Europese normen voldoen. In Nederweert lijken mensen het de normaalste zaak van de wereld te vinden dat schoon grondwater dat al jaren veilig in onze aardkorst ligt opgeslagen, gratis en voor niks opgepompt wordt en vervolgens in de brandende zon over akkers en tuinen gesproeid wordt.

In plaats daarvan willen wij waterbuffers stimuleren. Bijvoorbeeld bij agrarische bedrijven. Er valt genoeg water in de winter. Als agrariërs in de winter water voorraden opslaan en vasthouden, kunnen ze die gebruiken als het groeiseizoen begint en er te weinig regen valt. Ook kun je denken aan natuurvriendelijke randen rondom percelen in de vorm van heggen of sloten. Ook hierdoor wordt water beter vastgehouden. En hier kunnen heel veel soorten planten en dieren van profiteren.

GroenLinks Nederweert waardeert het dat er op het gebied van duurzame mobiliteit samenwerking met Brabant gezocht wordt. Graag zouden we zien dat dit ook gebeurt op het gebied van plattelandsontwikkeling rondom Nationaal Park de Peelvenen.

Samen met Brabant en met de gemeente Peel en Maas kunnen we ervoor zorgen dat er mooie bufferzones om ons NP heen komen. Waar geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt worden. Waar geen grondwater meer opgepompt wordt. Waar extensief en natuurinclusief vee gehouden wordt.

GroenLinks vindt dat we in Nederweert niet langer om de hete brij moeten heen draaien. We kunnen niet net doen alsof er geen stikstofcrisis is. En alsof er geen Europese nitraatrichtlijn is. Als gemeente is het onze verantwoordelijk om agrariërs erop te wijzen dat bepaalde teelten niet verstandig zijn rondom natuurterreinen. Ook maken wij ons zorgen over de veel te grote hoeveelheden varkens en kippen die we nog steeds huisvesten in Nederweert. Als we net doen of er niets aan de hand is, kan het heel goed zijn dat een deel van onze boeren straks door de rechter gedwongen wordt om te stoppen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat Nederweert agrariërs nodig heeft. Niet alleen voor het produceren van ons voedsel, maar ook voor het verbeteren van de biodiversiteit op het platteland. En daar mag wat ons betreft best iets tegenover staan!

Immers, minder fijnstof is ook goed voor onze longen. Minder stankoverlast maakt het buitengebied aantrekkelijker voor toerisme en recreatie. Meer water vasthouden helpt tegen de opwarming van de aarde. Meer bermen, heggen en sloten, zijn goed voor de biodiversiteit. En meer biodiversiteit maakt voedselproductie minder afhankelijk van bestrijdingsmiddelen. Met perceelranden in de vorm van heggen en sloten, ontstaat er een fijnmazig natuurnetwerk. Ook hier profiteren weer heel veel levende wezens en zo maken we ons buitengebied weer gezond.

Een lagere stikstofuitstoot maakt het bovendien makkelijker om kleine duurzame woningen te creëren. De gemeente kan ook aan particulieren voorlichting geven over hoe belangrijk het is voor de natuur om bermen niet voor 1 juli te maaien. En hoe je je eigen tuin natuurvriendelijker kunt maken en water kunt vasthouden.

Groen is gezond. Natuur maakt gelukkig. Uiteindelijk genieten we allemaal van minder grijs en meer groen. Dus laten we ons dáár de komende 4 jaar nu eens echt hard voor maken met zijn allen. Wij nodigen de coalitie van harte uit om een integraal omgevingsplan te ontwikkelen.

Als iedereen meedoet, kunnen we uiteindelijk allemáál trots zijn op ons Nederweert!