Duiding verkiezingsuitslag
Als nieuwkomer in de gemeenteraad heeft GroenLinks de dalende opkomst - deze was 5,2% lager dan in 2018 - benoemd als zorgelijk. Ondanks de vele belangrijke zaken die in Nederweert speelden, en nu nog steeds spelen, moet worden vastgesteld dat inwoners zich onvoldoende betrokken voelen bij het werk van de gemeenteraad. GroenLinks riep de andere partijen op om er samen voor te zorgen dat inwoners beter betrokken worden bij alles waar we als gemeenteraad mee bezig zijn.
Ook vroeg GroenLinks aandacht voor het signaal van de kiezer dat er een groter percentage van de stemmen dan in 2018 gegaan was naar partijen die voor groen en duurzaamheid staan, te weten GroenLinks (+5,4%), D66 (+3,1%) en Nederweert Anders (-7,9%), samen goed voor een stijging van 0.6%. Het is dan ook jammer dat geen van deze partijen uitgenodigd is voor de coalitieonderhandelingen. Immers, het CDA (-3.1%), het JAN (-1.8%) en de VVD (+1.1%) zijn samen goed voor een verlies van 3.8% van de uitgebrachte stemmen. GroenLinks liep de onderhandelende partijen dan ook op om in het coalitieprogramma voldoende aandacht te hebben voor groen en duurzaamheid.
Reglement van orde
In 2014 was voor het laatst vastgelegd hoe we in Nederweert vergaderen. De gemeentewet schrijft wettelijk voor hoe het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad met elkaar omgaan. In het reglement van orde kan iedere gemeente zelf afspraken maken binnen de ruimte die de wet biedt.
Het reglement van orde in Nederweert is voor het laatst vastgesteld in 2014. Daarvoor werd het met regelmaat een beetje aangepast. Op de vergadering van 19 maart stonden voor het eerst sinds 2014 weer wat aanpassingen op de agenda. Deze aanpassingen waren het gevolg van de zogenaamde verbeteragenda die de gemeenteraad in 2021 heeft vastgesteld.
In aanloop naar de verkiezingen had GroenLinks al geconcludeerd dat het reglement van orde in Nederweert in de basis achterhaald is. GroenLinks vindt vooral inspraak van inwoners onvoldoende gewaarborgd in Nederweert. GroenLinks vindt dan ook dat het reglement van orde grondig moet worden herzien. Onze maatschappij verandert en als gemeenteraad moet je met je tijd meegaan. Daarom stelde GroenLinks voor om het reglement van orde aan te passen in lijn met de laatste inzichten van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG).
Helaas bleek op 19 april dat GroenLinks hierin alleen stond. Ons voorstel werd afgewezen. Wel waren de andere fracties het met ons eens dat het betrekken van inwoners nu onvoldoende gebeurt. GroenLinks wilde het spreekrecht van inwoners voorafgaand aan de besluitvorming in de raad borgen door commissievergaderingen mogelijk te maken, maar dit ging de andere fracties duidelijk te ver.
GroenLinks blijft van mening dat de raad in Nederweert met het nu vastgestelde reglement van orde te veel macht weg geeft aan het college van burgemeester en wethouders en het spreekrecht van belanghebbenden onvoldoende borgt. Wij zullen voorlopig andere manieren moeten zoeken om inwoners in een vroege fase van de besluitvorming mee te kunnen laten denken over op handen zijnde besluiten.
Een eerste stap hierin is dat GroenLinks Nederweert heeft besloten om haar fractievergaderingen openbaar te maken. In onze agenda kun je eenvoudig vinden wanneer we weer bij elkaar komen. We vinden het fijn als je vantevoren even laat weten dat je komt. Dan kunnen we ook de agenda met je delen. Dit kan eenvoudig door een mailtje te sturen naar Jarno@GroenLinksregioweert.nl.