Marieke Manders van GroenLinks stelde de grote opgaven voor een goede toekomst in Nederweert nadrukkelijk aan de orde.
Stank, fijnstof, ammoniak en verdroging.
Zij ging in op de stank van intensieve veehouderijbedrijven die Nederweert typeert. En de hoge fijnstofbelasting, de onzichtbare bedreiging van onze gezondheid. En ze wees op onze natuurgebieden de Groote Peel en Sarsven & De Banen die een kwijnend bestaan leiden door neerslag van ammoniak en dalende grondwaterstanden.
De stikstofovermaat is een belangrijke bedreiging voor onze woningbouwplannen. Als de ammoniakuitstoot niet voortvarend wordt aangepakt, kunnen we waarschijnlijk ook onze woonopgave niet realiseren. Nederweert Anders benoemde het woonprobleem terecht als een topprioriteit die niet eens als majeur thema benoemd wordt door het college.
Duurzaamheid dient in Nederweert een vertrekpunt te zijn bij alle beleidsafwegingen. Nederweert zou veel meer samen kunnen werken met andere gemeenten in het land die duurzame ontwikkeling al langere tijd als centraal thema gebruiken. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt gemeenten ondersteuning om tot een integrale benadering van duurzame ontwikkelingsdoelen te komen.
Geen extra inspanningen nodig?
De collegepartijen vonden extra inspanningen voor duurzame ontwikkelingsdoelen niet nodig. Het college is van mening dat Nederweert alles al goed doet, maar dan onder een andere noemer.
En er gebeurt hier en daar ook wel iets. Maar als het gaat om leefbaarheidsproblemen ten gevolge van de intensieve veehouderij, dan verschuilt het college zich achter creativiteit van ondernemers, een abstracte omgevingsvisie, en kijkt het afwachtend vanachter de muren van het gemeentehuis naar wat provincie, waterschap en rijk gaan doen.
Bewoners willen anders.
Met deze coalitie blijft alles bij het oude. Doormodderen uit angst om echte besluiten te nemen voor een betere toekomst van Nederweert. Beweging moet komen vanuit inwoners zelf. En die willen wel. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen lieten de duurzame partijen (D66, Nederweert Anders en GroenLinks) samen een groei zien in percentage kiezers van 1% terwijl de coalitiepartijen (CDA, JAN en VVD) samen zakten met 4%. De onwelwillende houding van de coalitiepartijen naar de oppositie toe doet dan ook geen recht aan dit gegeven. Hopelijk realiseert de coalitie zich op tijd dat de grote problemen waar Nederweert voor staat zich echt niet vanzelf zullen oplossen.
GroenLinks Nederweert zal het gemeentebestuur in elk geval blijven oproepen om verantwoordelijk beleid te gaan voeren in het belang van de gezondheid van álle inwoners van Nederweert.