LPLG

Eerst gaf Bram Kleijnen, gebiedsregisseur bij de provincie Limburg, een presentatie over het Limburgs Programma Landelijk Gebied. Het is de bedoeling dat alle 10 de rijksdoelen voor Natuur, Stikstof, Water en Klimaat integraal worden aangepakt, waarbij de stikstof- en fosforuitstoot omlaag moet, het waterpeil niet langer wordt aangepast aan de teelt, maar de teelt wordt aangepast aan het peil opdat we het water zo lang mogelijk moeten vasthouden.

Van land naar pand

Vervolgens nam Eppo Timmer van Building Balance het stokje over. Building Balance wordt gefaciliteerd door het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij. Het programma streeft de volgende doelen na: blijven bouwen door stikstof- en fosforuitstoot te verminderen, circulair bouwen door materialen te gebruiken die niet langer bijdragen aan de afvalberg en perspectief bieden voor de agrarische sector. Men probeert zowel de vraag als het aanbod te stimuleren van bijvoorbeeld vezelhennep, miscanthus en zonnekroon

Biodiversiteit verhogen op het boerenland

Na de pauze presenteerde Frans Bleezer van Natuurrijk Limburg manieren om de biodiversiteit te verbeteren in agrarische gebieden. Als je iets goeds doet voor de doelsoorten patrijs, steenuil, geelbuikvuurpad, korenwolf, vroedmeesterpad, kamsalamander en grouwe klauwier, profiteren andere soorten mee. Er zijn subsidiemogelijkheden voor bijvoorbeeld:

  • Grasland later maaien en anders bemesten
  • Landschapselementen toevoegen
  • Patrijzenakkers maken

Als het goed is, worden de presentaties nog gedeeld. Zodra deze binnen zijn, voegen we die hieronder toe.