Toen Marieke bestuurslid was bij energiecooperatie Zuidenwind, kwam ze regelmatig bij de familie Hartman voor overleg met de omwonenden van de windturbines die daar staan. Ze had toen al begrepen dat de zoon van deze melkveehouder bezig was met duurzaamheid. Ze vond het dan ook een feest om nu, na zoveel jaar, rondgeleid te mogen worden door Sietse Hartman. Sinds een jaar zit hij bij zijn ouders in de maatschap.

Sinds april dit jaar is het bedrijf begonnen met de transitie naar biologisch. Zoals je duidelijk op de foto kunt zien kunnen de koeien gaan liggen waar ze willen en mogen ze ook vrij naar buiten. Tenzij ze al te lang niet meer bij de melkrobot zijn geweest. Het jongvee heeft niet zo'n hoge voedingswaarde nodig en zij kunnen op het kruidenrijk grasland lopen.

Voorheen was alles gericht op melkproductie; de koeien stonden binnen en er werd sterk gestuurd op het rantsoen. "Nu de koeien meer naar buiten gaan kan de koe zelf het gras gaan halen en mest naar buiten brengen", vertelde Sietse.

Buiten wordt er gefaseerd begraasd en gemaaid. Sinds april is de grond in omschakeling. Er mogen geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen meer op. Enkel biologische mest en biologisch zaad is toegestaan. Na een half jaar mag de melk als biologisch verkocht worden en nog een half jaar later is ook het vlees biologisch. Enkel het sperma hoeft niet biologisch te zijn.

In de overgangsfase heb je wel alle kosten maar nog niet de baten. Je moet niet omschakelen om er rijk van te willen worden. De biologische melkprijs is wel wat stabieler dan de gangbare melkprijs.

Buiten laat Sietse de gemengde struweelhaag zien die hij heeft aangeplant. Hij wil in de toekomst nog meer landschapselementen realiseren. Ook zien we huiszwaluwnesten in het dak van de stal. De koeien van de familie Hartman worden gemiddeld 8 jaar, dat is relatief oud. Doordat ze binnen op een zwaardere bodem lopen ontwikkelen ze sterkere spieren. Op een biologisch bedrijf mogen medicijnen toegediend worden als een dier ziek is. Preventieve behandeling of chemische vliegenbestrijding is niet toegestaan.

Dit jaar heeft een veldleeuwerik geprobeerd om een nestje te bouwen maar de jongen hebben het nog niet gered. Hopelijk zijn ze volgend jaar wel succesvol!