Na een korte introductie van onze vicevoorzitter Femke Jacobs, kreeg Bas het woord. 

Bas begon zijn verhaal door te zeggen dat hij zo blij is met onze naam. Daar zit eigenlijk alles in: groen gecombineerd met eerlijk delen. In  zijn carrière als klimaatwetenschapper merkte Bas al snel dat de rapporten die hij schreef slecht gelezen werden. Toen dacht Bas: Nu kan ik oud en cynisch worden en schelden op de politiek, óf ik kan proberen er zelf iets aan te doen. En hij koos voor het laatste. Bas heeft nooit naar Den Haag gewild. Hij wilde naar Brussel! 

In Brussel is Bas 1 van de 705 Europarlementariërs. GroenLinks zit bij de fractie van de Groenen. De Groenen zijn de 4de fractie qua grootte in het Europees Parlement. En toch merkt Bas dat hij invloed heeft. In Brussel kun je ver gaan. Het Nederlandse kabinet zal zich moeten houden aan de afspraken die in Brussel gemaakt worden. En ook al ben je niet de grootste fractie; we hebben allemaal recht op schone lucht. We zijn tenslotte allemaal afhankelijk van natuur en luchtkwaliteit. 

De eerste vragen uit de zaal gingen meteen over de landbouw; een belangrijk onderwerp voor GroenLinks regio Weert. Bas adviseert ons om de boeren die het anders willen met elkaar te verbinden en de afzet van lokale producten te stimuleren. Er komen wel subsidies uit Europa, maar die gaan altijd via Den Haag dus het is lastig daar lokaal op te sturen. Wel kun je lokaal investeren in educatie, niet alleen op de lagere en middelbare scholen, maar ook bij volwassenen. 

Ook gaf Bas aan dat het belangrijk is om aan boeren te vragen of ze op dit moment tevreden zijn over de huidige situatie. Er zijn natuurlijk bedrijven die geen enkele boodschap hebben aan natuur. De schaalvergroting van de afgelopen jaren helpt niet echt mee. En het schiet in onze regio ook nog niet echt op met de opkoopregelingen. Maar, lokaal kun je wel heel goed sturen op het handhaven van normen. Waarom hebben we die normen? Hoe belangrijk is het dan om te handhaven? Ten aanzien van luchtkwaliteit houdt de WHO scherpere regels aan dan Brussel, dus laten we dan met elkaar op zijn minst voor zorgen dat de normen van Brussel nageleefd worden!

Als boeren niet tevreden zijn met hoe het nu gaat kunnen ze het GroenLinks niet verwijten. Wij hebben tenslotte nog nooit aan de knoppen mogen draaien. Vervolgens kun je met ze meedenken over hoe het anders zou kunnen. Bedrijven hebben een groot voordeel boven de overheid; ze kunnen snel veranderen. Omdat we allemaal afhankelijk zijn van schone lucht en natuur, moeten we het klimaat allemaal positief benaderen. Als GroenLinks kunnen we bedrijven uitnodigen door te vragen of ze nu goed bezig zijn voor klimaat en milieu en zo nee, hoe het anders zou kunnen. 

Na de geëngageerde discussie met Bas hielden de nummers 1 en 2 van onze kandidatenlijsten, Tavinho Karg, Eric Creemers en Jarno Bongers nog een korte presentatie. Deze zeer inspirerende bijeenkomst werd door Marieke Manders afgesloten met wat praktische oefeningen voor het huis-aan-huizen. 

Al met al was het voor onze afdeling een middag om niet snel te vergeten!